środa, 25 czerwca 2014

po prostu ROSÓŁ

ROSÓŁ jak ROSÓŁ prosta receptura, ale jaki smak - palce lizać ;)
Nie byłbym Sobą jakbym czegoś nie udziwnił - tym razem zamiast soli czy jakiegoś kucharka użyłem sosu sojowego, który nadał nam świetnego smaku i fajnego kolorku.


SKŁADNIKI:
  • około 2 LITRY WODY
  • KOŚCI ROSOŁOWE lub 2 UDKA Z KURCZAKA
  • 1/3 SELERA
  • 4 MARCHEWKI
  • 1 PIETRUSZKA
  • 1 CEBULA
  • 1/2 PORA
  • 1/4 KAPUSTY
  • LIŚĆ LAUROWY
  • 5 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • ŁYŻKA PIEPRZU
  • zamiast soli czy kucharka użyłem SOSU SOJOWEGO około 5 - 6 ŁYŻEK
  • GAŁĄZKA ROZMARYNU
  • PĘCZEK PIETRUSZKI
  • PĘCZEK KOLENDRY
DODATKI:
  • MAKARON LUBELLA
  • MARCHEWKA I MIĘSO Z WYWARU

WYKONANIE:
  • WARZYWA UMYĆ. MARCHEWKĘ OBRAĆ.
  • DO DUŻEGO RONDELKA WLAĆ WODĘ I DODAĆ WARZYWA I MIĘSO.
  • ZAGOTOWAĆ I WRZUCIĆ ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY ORAZ POSIEKANA NA DROBNO PIETRUSZKĘ I KOLENDRĘ.
  • DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOSEM SOJOWYM.
  • CAŁOŚĆ GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU POD PRZYKRYCIEM PRZEZ GODZINĘ.
  • PO UGOTOWANIU WYJĄĆ WARZYWA I MIĘSO. MARCHEWKĘ POKROIĆ W PLASTERKI I DODAWAĆ DO ROSOŁU.
  • MIĘSO RÓWNIEŻ MOŻEMY ZJEŚĆ RAZEM Z ZUPĄ LUB OSOBNO - jak kto lubi ;) ( nie warto marnować ).
  • PODAWAĆ Z MAKARONEM.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz