środa, 1 kwietnia 2015

Męskie - mięsne FERRERO ROCHER

Skoro dziś Prima Aprilis to takie małe oszustwo na stole...
Pyszne kulki z mięsa mielonego, a do tego sos pomidorowy z nutą cynamonu !!!


SKŁADNIKI:
  • 1 MAŁA BUŁKA najlepiej czerstwa
  • MLEKO do namoczenia bułki
  • 400 GRAM MIĘSA MIELONEGO
  • 1 JAJKO
  • SÓL i PIEPRZ
  • 1 MAŁA SZALOTKA
  • BUŁKA TARTA do obtoczenia
  • OLEJ do smażenia

SOS POMIDOROWY:
  • 1 PUSZKA OBRANYCH POMIDORÓW
  • ŁYŻECZKA CUKRU
  • ŁYŻECZKA CYNAMONU
  • 1 MAŁA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
  • 1/3 SZKLANKI CZERWONEGO WINA
  • ŁYŻKA MASŁA
  • ŁYŻECZKA PIEPRZU
  • 2 ŁYŻKI OLIWY

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY SOS - ROZGRZEWAMY W RONDELKU OLIWĘ I WRZUCAMY POMIDORY, POKROJONY SELER, CUKIER I PIEPRZ. GOTUJEMY OKOŁO 10 MINUT POD POKRYWKĄ.
  • NASTĘPNIE MIKSUJEMY NA GŁADKO. DODAJEMY WINO I CYNAMON. GOTUJEMY OKOŁO 15 - 20 MINUT od czasu do czasu mieszając. 
  • MIĘDZY CZASIE JAK BĘDZIE POTRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WODY ( jeśli sos będzie za gęsty ). NA SAM KONIEC DODAĆ ŁYŻKĘ MASŁA I WYMIESZAĆ.
  • PRZED PODANIEM PODGRZAĆ.

  • TERAZ NASZE "FERRERO ROCHER" - BUŁKĘ NAMOCZYĆ PRZEZ OKOŁO 10 MINUT W MLEKU. NASTĘPNIE ODSĄCZYĆ I DODAĆ MIĘSO, POKROJONĄ BARDZO DROBNO CEBULKĘ, JAJKO ORAZ DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
  • WYRABIAMY RĘKOMA PRZEZ 5 MINUT.
  • FORMUJEMY KULKI I OBTACZAMY W BUŁCE TARTEJ.
  • SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANYM OLEJU Z KAŻDEJ STRONY PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
  • NASTĘPNIE WKŁADAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO 150 STOPNI NA 10 MINUT.
  • PODAJEMY Z SOSEM/CHLEBEM/ZIEMNIAKAMI/RYŻEM... CO TAM CHCECIE... CO LUBICIE :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz