Idealnym dodatkiem do zupy byłby świeży chrupiący chlebek ( najlepiej własnej roboty )
...mmmm Pycha !!!!
SKŁADNIKI:
- OKOŁO 1 i 1/2 LITRA WODY
- 2 MARCHEWKI
- 1 PIETRUSZKA
- KAWAŁEK SELERA
- 1 MAŁA CEBULKA
- ŚWIEŻA KOLENDRA
- 1/3 PORA
- 1/2 SZKLANKI BIAŁEGO WINA
- 3 LIŚCIE LAUROWE
- 5 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIELONEGO ZIARNISTEGO "KAMIS" ( zmielić w młynku )
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU CZARNEGO MIELONEGO "KAMIS"
- OKOŁO 300 GRAM ŁOSOSIA ( lub innej ryby np; karpia )
- SÓL ( około 1 łyżki, ale sami doprawcie według Waszych smaków )
- OKOŁO 10 - 12 ŁYŻEK PRZECIERU POMIDOROWEGO Z KARTONU
DODATKI:
- 3 PLASTERKI CYTRYNY
- 1 - 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU
WYKONANIE:
- ZAGOTOWUJEMY WODĘ I WRZUCAMY OBRANĄ MARCHEWKĘ, PIETRUSZKĘ, CEBULĘ, SELER, PORA I ŚWIEŻĄ KOLENDRĘ. POSOLIĆ I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 20 MINUT ( warzywa muszą myć miękkie ). WYJĄC WARZYWA ( cebulę i kolendrę można wyrzucić, ale nie musicie ) RESZTĘ POKROIĆ WEDLE UZNANIA.
- DO WYWARU WLAĆ WINO, DODAĆ ZIELE ANGIELSKIE, LIŚCIE LAUROWE I DOPRAWIĆ PIEPRZEM. NASTĘPNIE WŁOŻYĆ POKROJONEGO W DUŻE KAWAŁKI UMYTEGO ŁOSOSIA ( bez skóry ) I GOTOWAĆ PRZEZ 15 MINUT.
- NA SAM KONIEC DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY, POKROJONE WARZYWA, GAŁĄZKĘ ROZMARYNU I PLASTERKI CYTRYNY.
- PODAWAĆ ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ.
Fajna, lekka zupka :)
OdpowiedzUsuń