Najlepiej smakuje schłodzony. Ja przygotowałem go z pieczonymi jabłkami tylko i wyłącznie, ale wy możecie sobie go troszkę podretuszować i podać np; z karmelizowanymi gruszkami, brzoskwiniami i czym tam chcecie :) ...pełna dowolność !!!
Składniki podaję na dwie porcje.
Życzę Smacznego !
SKŁADNIKI:
- 500 ML ŚMIETANKI 36%
- 4 JABŁKA ( dość miękkie )
- ŁYŻKA MIODU
- ŁYŻECZKA CYNAMONU
- SOK Z CYTRYNY
- ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
SKŁADNIKI NA SEZAMKI;
- 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
- 1/4 SZKLANKI WODY
- 1 SZKLANKA SEZAMU
WYKONANIE:
- NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 200 STOPNI I WKŁADAMY TAM NASZE JABŁKA (całe nie obrane) DO MOMENTU, AŻ ZMIĘKNĄ. STUDZIMY, OBIERAMY I USUWAMY GNIAZDA NASIENNE. JEDNO JABŁKO ZOSTAWIAMY DO DEKORACJI no chyba, że będziecie dekorować np; karmelizowana gruszką itp.), RESZTĘ PRZECIERAMY PRZEZ SITO I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY.
- TERAZ SEZAMKI - NA PATELNI PODPRAŻAMY SEZAM, AŻ SIĘ ZARUMIENI. W TYM SAMYM CZASIE DO RONDELKA WSYPUJEMY CUKIER PUDER I WLEWAMY WODĘ I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 8 MINUT NA DUŻYM OGNIU - NIE MIESZAMY !!!.
- PO 8 MINUTACH ŚCIĄGAMY Z OGNIA DODAJEMY 2 ŁYŻKI WODY (uwaga na gorący karmel - dodawajcie powoli) I ZNÓW STAWIAMY NA OGIEŃ, ALE MNIEJSZY - WSYPUJEMY PODPRAŻONY SEZAM, MIESZAMY I WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA. NASTĘPNIE WYGŁADZAMY I WSTAWIAMY DO LODÓWKI, AŻ SIĘ WYSTUDZI I STWARDNIEJE.
- TERAZ PRZYGOTOWUJEMY NASZĄ CHMURKĘ - ŚMIETANKĘ UBIJAMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT Z DODATKIEM CYNAMONU. NASTĘPNIE DODAJEMY POWOLI PRZETARTE JABŁKA I ŁYŻKĘ MIODU.
- TAK GOTOWĄ CHMURKĘ WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 30 MINUT LUB DO ZAMRAŻARKI NA 10 - 15 MINUT.
- DEKORUJEMY SEZAMKIEM, JABŁKIEM I MIĘTĄ !!!
Swietny pomysl:) musze wyprobowac kiedys:)
OdpowiedzUsuń