poniedziałek, 28 lipca 2014

QQRYDZA z grilla

Lato, słonce i oczywiście grill - nasz sport narodowy :)

Pokaże Wam dziś fajny przepis na coś innego niż kiełbasa z grilla !!! Mianowicie kukurydza z masełkiem tymiankowym i sosem pomidorowym z nutka cynamonu. Pyszne i lekkie danie na upały.


SKŁADNIKI:
  • 2 KOLBY KUKURYDZY
  • 30 GRAM MASŁA
  • KILKA GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO TYMIANKU
  • PIEPRZ
  • SÓL MORSKA
  • opcjonalnie PAPRYCZKA CHILLI
SOS:
  • 1 PUSZKA POMIDORÓW
  • ŁYŻKA CYNAMONU
  • 1 PAPRYKA
  • 1 MAŁA CEBULA
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1/2 ŁYŻECZKI CUKRU
  • SÓL I PIEPRZ
  • 2 ŁYŻKI OLIWY

WYKONANIE:
  • KUKURYDZĘ DOKŁADNIE MYJEMY I OSUSZAMY.
  • POSYPUJEMY SOLĄ I ODKŁADAMY NA CZAS PRZYGOTOWANIA SOSU.
  • SOS - PAPRYKĘ, CEBULĘ I CZOSNEK SIEKAMY I PODSMAŻAMY NA PATELNI Z OLIWĄ. NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
  • DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I CUKREM.
  • PO OSTUDZENIU MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • CZAS NA KUKURYDZĘ. KŁADZIEMY JA NA GRILLA W PAPIERZE DO PIECZENIA. UKŁADAMY NA NIEJ MASŁO I LISTKI TYMIANKU. OPCJONALNIE DODAJEMY POSIEKANA PAPRYCZKĘ CHILLI.
  • GRILLUJEMY PRZEZ OKOŁO 20 MINUT I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
  • SMARUJEMY SOSEM I ZAJADAMY.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz