Pokaże Wam dziś fajny przepis na coś innego niż kiełbasa z grilla !!! Mianowicie kukurydza z masełkiem tymiankowym i sosem pomidorowym z nutka cynamonu. Pyszne i lekkie danie na upały.
SKŁADNIKI:
- 2 KOLBY KUKURYDZY
- 30 GRAM MASŁA
- KILKA GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO TYMIANKU
- PIEPRZ
- SÓL MORSKA
- opcjonalnie PAPRYCZKA CHILLI
SOS:
- 1 PUSZKA POMIDORÓW
- ŁYŻKA CYNAMONU
- 1 PAPRYKA
- 1 MAŁA CEBULA
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1/2 ŁYŻECZKI CUKRU
- SÓL I PIEPRZ
- 2 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
- KUKURYDZĘ DOKŁADNIE MYJEMY I OSUSZAMY.
- POSYPUJEMY SOLĄ I ODKŁADAMY NA CZAS PRZYGOTOWANIA SOSU.
- SOS - PAPRYKĘ, CEBULĘ I CZOSNEK SIEKAMY I PODSMAŻAMY NA PATELNI Z OLIWĄ. NASTĘPNIE DODAJEMY POMIDORY I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
- DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I CUKREM.
- PO OSTUDZENIU MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
- CZAS NA KUKURYDZĘ. KŁADZIEMY JA NA GRILLA W PAPIERZE DO PIECZENIA. UKŁADAMY NA NIEJ MASŁO I LISTKI TYMIANKU. OPCJONALNIE DODAJEMY POSIEKANA PAPRYCZKĘ CHILLI.
- GRILLUJEMY PRZEZ OKOŁO 20 MINUT I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
- SMARUJEMY SOSEM I ZAJADAMY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz