poniedziałek, 21 lipca 2014

KREM GRZYBOWY

Przedstawiam Wam wersję na Mój krem grzybowy - mam nadzieję że będzie smakował. Możecie go przyrządzić z każdego rodzaju grzybów, wybór należy tylko i wyłącznie do Was i waszych upodobań. Mam jeszcze smaczny dodatek do kremu mianowicie chipsy ziemniaczane :)

Kocham przyrządzać kremy, bo są mega proste w przygotowaniu i bardzo sycące.

Ja przyrządziłem go z boczniaków, pieczarek i kurek !!!


SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 300 GRAM BOCZNIAKÓW
  • 200 GRAM PIECZAREK
  • 100 GRAM KUREK
  • 4 ZIEMNIAKI
  • ŁYŻKA PIEPRZU
  • ŁYŻKA SOLI
  • NATKA PIETRUSZKI
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • KILKA LISTKÓW TYMIANKU
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • 1 PIETRUSZKA
  • na koniec 1 DUŻA ŁYŻKA ŚMIETANY 18%
CHIPSY:
  • 4 MAŁE ZIEMNIAKI
  • 4 ŁYŻKI OLIWY

WYKONANIE:
  • GOTOWANIE JEST BANALNIE PROSTE. ALE WCZEŚNIEJ PRZYGOTUJCIE SOBIE BULION Z WŁOSZCZYZNY I UMYJCIE, OBIERZCIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI, KTÓRE TEGO WYMAGAJĄ ORAZ POKRÓJCIE NA DROBNIEJSZE KAWAŁKI.
  • DO DUŻEGO "GARA" WLEWAMY BULION I WRZUCAMY NASZE SKŁADNIKI, DOPRAWIAMY I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 40 MINUT.
  • JAK LEKKO PRZESTYGNIE, CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA GŁADKI KREM BEZ GRUDEK ( jeśli są przetrzyjcie przez sito... no chyba, że lubicie :) ) 
  • NA KONIEC DODAJEMY ŁYŻKĘ ŚMIETANY 18% I DOKŁADNIE ROZPROWADZAMY W KREMIE.
  • CZAS PRZYRZĄDZIĆ CHIPSY - ZIEMNIAKI DOKŁADNIE MYJEMY. NIE OBIERAMY. KROIMY W CIENIUTKIE PLASTERKI I PODSMAŻAMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z OLIWĄ, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE I CHRUPIĄCE. MYŚLĘ, ŻE ZAJMIE TO PARĘ MINUT.
  •  NA GOTOWY GORĄCY KREM UKŁADAMY KILKA CHIPSÓW I ZAJADAMY ZE SMAKIEM !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz