Kocham przyrządzać kremy, bo są mega proste w przygotowaniu i bardzo sycące.
Ja przyrządziłem go z boczniaków, pieczarek i kurek !!!
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
- 300 GRAM BOCZNIAKÓW
- 200 GRAM PIECZAREK
- 100 GRAM KUREK
- 4 ZIEMNIAKI
- ŁYŻKA PIEPRZU
- ŁYŻKA SOLI
- NATKA PIETRUSZKI
- ZĄBEK CZOSNKU
- KILKA LISTKÓW TYMIANKU
- 1 MAŁA CEBULKA
- 1 PIETRUSZKA
- na koniec 1 DUŻA ŁYŻKA ŚMIETANY 18%
CHIPSY:
- 4 MAŁE ZIEMNIAKI
- 4 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
- GOTOWANIE JEST BANALNIE PROSTE. ALE WCZEŚNIEJ PRZYGOTUJCIE SOBIE BULION Z WŁOSZCZYZNY I UMYJCIE, OBIERZCIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI, KTÓRE TEGO WYMAGAJĄ ORAZ POKRÓJCIE NA DROBNIEJSZE KAWAŁKI.
- DO DUŻEGO "GARA" WLEWAMY BULION I WRZUCAMY NASZE SKŁADNIKI, DOPRAWIAMY I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 40 MINUT.
- JAK LEKKO PRZESTYGNIE, CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA GŁADKI KREM BEZ GRUDEK ( jeśli są przetrzyjcie przez sito... no chyba, że lubicie :) )
- NA KONIEC DODAJEMY ŁYŻKĘ ŚMIETANY 18% I DOKŁADNIE ROZPROWADZAMY W KREMIE.
- CZAS PRZYRZĄDZIĆ CHIPSY - ZIEMNIAKI DOKŁADNIE MYJEMY. NIE OBIERAMY. KROIMY W CIENIUTKIE PLASTERKI I PODSMAŻAMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z OLIWĄ, AŻ BĘDĄ ZŁOCISTE I CHRUPIĄCE. MYŚLĘ, ŻE ZAJMIE TO PARĘ MINUT.
- NA GOTOWY GORĄCY KREM UKŁADAMY KILKA CHIPSÓW I ZAJADAMY ZE SMAKIEM !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz