czwartek, 21 sierpnia 2014

STEK na ZIEMI JADALNEJ

Dzisiaj mam dla Was przepis na STEK z ziemią jadalną :) Poniżej kilka drobnych rad co do steak'a 

Mniej niż 10 minut stek krwisty - (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe.
Do 10 minut stek średnio krwisty - 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów.
Do 15 minut stek średni - 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy.
Do 18 minut stek średnio wysmażony - 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony.
Do 20 minut stek dobrze wysmażony - 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim.

Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.

SKŁADNIKI na dwie porcje:
  • 2 STEKI Z WOŁOWINY
  • GAŁĄZKA ROZMARYNU
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • GAŁĄZKA TYMIANKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • MASŁO do smarowania mięsa na sam koniec
  • SÓL I PIEPRZ

ZIEMIA JADALNA:
  • 5 KROMEK PUMPERNIKLA
  • SZKLANKA OLIWEK CZARNYCH

DODATKI:
  • OPAKOWANIE GROSZKU CUKROWEGO 
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • ŚWIEŻA RZODKIEW 
  • i co tam chcecie... dodatki zależą od Was !!!

WYKONANIE:
  • NA SAMYM POCZĄTKU PRZYGOTOWUJEMY ZIEMIĘ JADALNĄ. OLIWKI SIEKAMY I UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA OKOŁO 20 MINUT. PUMPERNIKIEL MIKSUJEMY BLENDEREM NA DROBNO. PO WYSUSZENIU OLIWEK SIEKAMY JE JESZCZE RAZ I MIESZAMY Z NASZYM PUMPERNIKLEM. GOTOWE.
  • TERAZ CZAS NA STEKI. OBTACZAMY JE W SOLI I PIEPRZU. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z OLEJEM UKŁADAMY STEKI RAZEM Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM. SMAŻYMY NA TAKI JAKI LUBIMY ( jak wyżej ). JA SMAŻYŁEM PO 2 - 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. WSZYSTKO ZALEŻY OD GRUBOŚCI STEAK'a. PO USMAŻENIU DAJMY IM ODPOCZĄĆ NA KRATCE PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY.
  • W TYM SAMYM CZASIE CO SMAŻYMY STEAK'a NA DRUGIEJ PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I WRZUCAMY GROSZEK. NA MAŁYM OGNIU PODPRAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 MINUTKI.
  • RZODKIEW KROIMY W PLASTERKI I GOTOWE MOŻEMY WSZYSTKO NAKŁADAĆ NA TALERZ. 
  • DEKORUJEMY TYMIANKIEM I CZOSNKIEM. MOŻEMY NA STEAK'i UŁOŻYĆ JESZCZE PO ŁYŻCE MASŁA.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz