Dzisiaj mam dla Was przepis na STEK z ziemią jadalną :) Poniżej kilka drobnych rad co do steak'a
Mniej niż 10 minut stek krwisty - (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe.
Do 10 minut stek średnio krwisty - 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów.
Do 15 minut stek średni - 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy.
Do 18 minut stek średnio wysmażony - 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony.
Do 20 minut stek dobrze wysmażony - 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim.
Do 18 minut stek średnio wysmażony - 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony.
Do 20 minut stek dobrze wysmażony - 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim.
Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.
SKŁADNIKI na dwie porcje:
- 2 STEKI Z WOŁOWINY
- GAŁĄZKA ROZMARYNU
- ZĄBEK CZOSNKU
- GAŁĄZKA TYMIANKU
- OLEJ DO SMAŻENIA
- MASŁO do smarowania mięsa na sam koniec
- SÓL I PIEPRZ
ZIEMIA JADALNA:
- 5 KROMEK PUMPERNIKLA
- SZKLANKA OLIWEK CZARNYCH
DODATKI:
- OPAKOWANIE GROSZKU CUKROWEGO
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- ŚWIEŻA RZODKIEW
- i co tam chcecie... dodatki zależą od Was !!!
WYKONANIE:
- NA SAMYM POCZĄTKU PRZYGOTOWUJEMY ZIEMIĘ JADALNĄ. OLIWKI SIEKAMY I UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA OKOŁO 20 MINUT. PUMPERNIKIEL MIKSUJEMY BLENDEREM NA DROBNO. PO WYSUSZENIU OLIWEK SIEKAMY JE JESZCZE RAZ I MIESZAMY Z NASZYM PUMPERNIKLEM. GOTOWE.
- TERAZ CZAS NA STEKI. OBTACZAMY JE W SOLI I PIEPRZU. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z OLEJEM UKŁADAMY STEKI RAZEM Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM. SMAŻYMY NA TAKI JAKI LUBIMY ( jak wyżej ). JA SMAŻYŁEM PO 2 - 3 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY. WSZYSTKO ZALEŻY OD GRUBOŚCI STEAK'a. PO USMAŻENIU DAJMY IM ODPOCZĄĆ NA KRATCE PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY.
- W TYM SAMYM CZASIE CO SMAŻYMY STEAK'a NA DRUGIEJ PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I WRZUCAMY GROSZEK. NA MAŁYM OGNIU PODPRAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 MINUTKI.
- RZODKIEW KROIMY W PLASTERKI I GOTOWE MOŻEMY WSZYSTKO NAKŁADAĆ NA TALERZ.
- DEKORUJEMY TYMIANKIEM I CZOSNKIEM. MOŻEMY NA STEAK'i UŁOŻYĆ JESZCZE PO ŁYŻCE MASŁA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz