poniedziałek, 22 września 2014

KREM z DYNI

Jesień za oknami więc czas na produkt numer jeden tego sezonu czyli DYNIA i bardzo prosty przepis na rozgrzewający krem.
Pyszny i sycący idealny na pochmurne, deszczowe dni !!!



SKŁADNIKI:
  • 500 GRAM DYNI
  • ŁYŻKA MASŁA
  • ŁYŻKA OLIWY
  • ŁYŻKA STARTEGO ŚWIERZEGO IMBIRU
  • ŁYŻECZKA STARTEGO IMBIRU
  • ŁYŻECZKA SPROSZKOWANEGO CHILLI
  • BULIONU WARZYWNEGO
  • ŁYŻKA PIEPRZU
  • KMIN RZYMSKI
  • SZCZYPTA SOLI
  • ŁYŻKA ŚMIETANY 18% LUB 30 %

WYKONANIE:
  • DYNIĘ MYJEMY, OBIERAMY, USUWAMY PESTKI I KROIMY W KOSTKĘ.
  • W GARNKU ROZTAPIAMY MASŁO, WLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY STARTY ŚWIEŻY IMBIR I CHILLI. PODSMAŻAMY PRZEZ MINUTĘ. NASTĘPNIE WKŁADAMY DYNIĘ, POSYPUJEMY SOLĄ I PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY. DODAJEMY SPROSZKOWANY IMBIR I TYLE BULIONU ŻEBY PRZYKRYŁ DYNIĘ.
  • GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 25 - 30 MINUT.
  • DODAJEMY ŚMIETANĘ I MIKSUJEMY BLENDEREM NA GŁADKO ( w razie potrzeby przetrzeć jeszcze przez sito ).
  • NA KONIEC POSYPCIE KMINEM I CHILLI.






1 komentarz: