czwartek, 14 sierpnia 2014

CIASTO JABŁKOWE z MUSEM PHYSALIS

Już wyjaśniam dla tych, którzy nie wiedzą czy jest PHYSALIS - inaczej mówiąc MIECHUNKA.

Ma bardzo smaczne pomarańczowe lub pomarańczowo - czerwone owoce o słodko - gorzkim smaku dlatego my troszkę go wzbogacimy miodem i podamy z ciastem jabłkowym.


SKŁADNIKI:
  • 3 - 4 JABŁKA
  • SZKLANKA MĄKI
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 2 JAJKA
  • 100 GRAM MASŁA
  • 4 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 1 ŁYŻKA CYNAMONU
  • MLEKO
  • ORZECHY WŁOSKIE ( do podania lub dosypcie do ciasta )

MUS:
  • OWOCE MIECHUNKI ( około 20 owoców )
  • 1 - 2 ŁYŻKI MIODU


WYKONANIE:
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
  • NASTĘPNIE OBIERAMY JABŁKA, USUWAMY GNIAZDA NASIENNE I KROIMY W KOSTECZKĘ.
  • MĄKĘ,CUKIER, CYNAMON I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY ZE SOBĄ DODAJĄC MIĘKKIE MASŁO PO KAWAŁECZKU CAŁY CZAS MIESZAJĄC MIKSEREM LUB UGNIATAJĄC RĘKOMA. NASTĘPNIE DODAJEMY JAJKA ORAZ JABŁKA I DALEJ MIESZAMY. MLEKA DODAJEMY TYLE, ŻEBY UFORMOWAĆ CIASTO ( nie za dużo... ciasto musi być zwarte ).
  • FORMĘ DO PIECZENIA SMARUJEMY MASŁEM I WYKŁADAMY CIASTO. FORMUJEMY RĘKOMA I WSADZAMY DO ROZGRZANEGO PIECA NA OKOŁO 30 MINUT ( trzeba sprawdzać Samemu czy już upieczone... najlepiej wykałaczką nakłuć ciasto i sprawdzić czy się nie przylepia ).
  • W CZASIE GDY CIASTO MAMY W PIECU MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ NASZ MUS Z MIECHUNKI. 
  • OWOCE MIECHUNKI MYJEMY I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA, NASTĘPNIE DODAJEMY ŁYŻKĘ MIODU I CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIKSUJEMY. PROSTO I SZYBKO :)
  • PO UPIECZENIU CIASTO KROIMY I PODAJEMY Z NASZYM MUSEM.





3 komentarze:

  1. przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam tego owocu. za to bardzo lubię ciasta z jabłkiem i dużą ilością cynamonu, więc chętnie skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, oryginalne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń