Ma bardzo smaczne pomarańczowe lub pomarańczowo - czerwone owoce o słodko - gorzkim smaku dlatego my troszkę go wzbogacimy miodem i podamy z ciastem jabłkowym.
SKŁADNIKI:
- 3 - 4 JABŁKA
- SZKLANKA MĄKI
- 1/2 SZKLANKI CUKRU
- 2 JAJKA
- 100 GRAM MASŁA
- 4 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
- 1 ŁYŻKA CYNAMONU
- MLEKO
- ORZECHY WŁOSKIE ( do podania lub dosypcie do ciasta )
MUS:
- OWOCE MIECHUNKI ( około 20 owoców )
- 1 - 2 ŁYŻKI MIODU
WYKONANIE:
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
- NASTĘPNIE OBIERAMY JABŁKA, USUWAMY GNIAZDA NASIENNE I KROIMY W KOSTECZKĘ.
- MĄKĘ,CUKIER, CYNAMON I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY ZE SOBĄ DODAJĄC MIĘKKIE MASŁO PO KAWAŁECZKU CAŁY CZAS MIESZAJĄC MIKSEREM LUB UGNIATAJĄC RĘKOMA. NASTĘPNIE DODAJEMY JAJKA ORAZ JABŁKA I DALEJ MIESZAMY. MLEKA DODAJEMY TYLE, ŻEBY UFORMOWAĆ CIASTO ( nie za dużo... ciasto musi być zwarte ).
- FORMĘ DO PIECZENIA SMARUJEMY MASŁEM I WYKŁADAMY CIASTO. FORMUJEMY RĘKOMA I WSADZAMY DO ROZGRZANEGO PIECA NA OKOŁO 30 MINUT ( trzeba sprawdzać Samemu czy już upieczone... najlepiej wykałaczką nakłuć ciasto i sprawdzić czy się nie przylepia ).
- W CZASIE GDY CIASTO MAMY W PIECU MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ NASZ MUS Z MIECHUNKI.
- OWOCE MIECHUNKI MYJEMY I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA, NASTĘPNIE DODAJEMY ŁYŻKĘ MIODU I CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIKSUJEMY. PROSTO I SZYBKO :)
- PO UPIECZENIU CIASTO KROIMY I PODAJEMY Z NASZYM MUSEM.
świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że nigdy nie jadłam tego owocu. za to bardzo lubię ciasta z jabłkiem i dużą ilością cynamonu, więc chętnie skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSmakowite, oryginalne połączenie :)
OdpowiedzUsuń