poniedziałek, 9 lutego 2015

GRZANKI w JAJKU

Kto jadł w dzieciństwie ręka do góry !!!

Chyba większość z Nas pamięta chleb moczony w jajku i przysmażany na patelni... pychotka !!! Na śniadanie czy kolację nie ma znaczenia - smakuje ZAWSZE !!!


SKŁADNIKI dla 2 osób:
  • 1 BAGIETKA ( 30 cm )
  • 2 JAJKA
  • SÓL/PIEPRZ
CHIPSY z JARMUŻU:
  • KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
  • OLIWA
  • SÓL MORSKA
DODATKI:
  • 2 POMIDORY
  • 1 PAPRYCZKA CHILLI
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 2 ŁYŻKI OLIWY
  • SEREK ŚMIETANKOWY
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • 1 POMARAŃCZA 


WYKONANIE:
  • JAJKA WBIJAMY DO MISECZKI. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
  • BAGIETKĘ KROIMY NA CENTYMETROWE KROMECZKI I MOCZYMY W ROZTRZEPANYCH JAJKACH.
  • JARMUŻ SKRAPIAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ. NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY PRZEZ KILKA SEKUND, AŻ ZROBI SIĘ CHRUPIĄCY. GOTOWY ODKŁADAMY NA PAPIEROWY RĘCZNIK.
  • NA TEJ SAMEJ PATELNI CO ROBILIŚMY CHIPSY BĘDZIEMY SMAŻYĆ - POMIDORY POKROJONE W KOSTKĘ, CHILLI I CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY LUB POKROJONY W DROBNĄ KOSTECZKĘ. ROZGRZEWAMY OLIWĘ NA PATELNI I WRZUCAMY SKŁADNIKI. PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 - 5 MINUT.
  • W TYM SAMYM CZASIE NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE KROMKI Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • TERAZ TYLKO UKŁADAMY NA TALERZ DEKORUJEMY MIĘTĄ I POKROJONĄ POMARAŃCZĄ NA KONIEC DLA ODŚWIEŻENIA.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz