Chyba większość z Nas pamięta chleb moczony w jajku i przysmażany na patelni... pychotka !!! Na śniadanie czy kolację nie ma znaczenia - smakuje ZAWSZE !!!
SKŁADNIKI dla 2 osób:
- 1 BAGIETKA ( 30 cm )
- 2 JAJKA
- SÓL/PIEPRZ
CHIPSY z JARMUŻU:
- KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
- OLIWA
- SÓL MORSKA
DODATKI:
- 2 POMIDORY
- 1 PAPRYCZKA CHILLI
- ZĄBEK CZOSNKU
- 2 ŁYŻKI OLIWY
- SEREK ŚMIETANKOWY
- ŚWIEŻA MIĘTA
- 1 POMARAŃCZA
WYKONANIE:
- JAJKA WBIJAMY DO MISECZKI. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
- BAGIETKĘ KROIMY NA CENTYMETROWE KROMECZKI I MOCZYMY W ROZTRZEPANYCH JAJKACH.
- JARMUŻ SKRAPIAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ. NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY PRZEZ KILKA SEKUND, AŻ ZROBI SIĘ CHRUPIĄCY. GOTOWY ODKŁADAMY NA PAPIEROWY RĘCZNIK.
- NA TEJ SAMEJ PATELNI CO ROBILIŚMY CHIPSY BĘDZIEMY SMAŻYĆ - POMIDORY POKROJONE W KOSTKĘ, CHILLI I CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY LUB POKROJONY W DROBNĄ KOSTECZKĘ. ROZGRZEWAMY OLIWĘ NA PATELNI I WRZUCAMY SKŁADNIKI. PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 - 5 MINUT.
- W TYM SAMYM CZASIE NA DRUGIEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE KROMKI Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- TERAZ TYLKO UKŁADAMY NA TALERZ DEKORUJEMY MIĘTĄ I POKROJONĄ POMARAŃCZĄ NA KONIEC DLA ODŚWIEŻENIA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz