Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
SKŁADNIKI na około 12 - 14 oponek:
- 250 - 300 GRAM MĄKI
- 250 GRAM SERKA MASCARPONE
- 2 JAJKA
- 1 i 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
- 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO ( weźcie cukier kilo cukru i zmielcie w blenderze wraz z czterema laskami wanilii i gotowe )
- 1 ŁYŻKA SPIRYTUSU
- możecie dodać SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY lub LIMONKI
- 1 LITR OLEJU DO SMAŻENIA
LUKIER:
- 200 GRAM CUKRU PUDRU
- 3 - 4 ŁYŻKI GORĄCEJ WODY
- 1 ŁYŻKA CYNAMONU
- SZCZYPTA KARDAMONU
WYKONANIE:
- DO MISKI PRZESIEWAMY MĄKĘ I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. NASTĘPNIE CAŁOŚĆ MIESZAMY MIKSEREM LUB ŁYŻKĄ, AŻ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW W JEDNOLITĄ MASĘ.
- GOTOWE CIASTO ZAGNIATAMY RĘKĄ. GDYBY SIĘ KLEIŁO DODAJCIE TROSZKĘ MĄKI.
- CIASTO WYŁÓŻCIE NA BLAT I ROZWAŁKUJCIE NA GRUBOŚĆ OKOŁO PÓŁTORA CENTYMETRA.
- WYCINAMY SZKLANKĄ NASZE OPONKI, A ŚRODEK ZAKRĘTKĄ LUB KIELISZKIEM.
- ROZGRZEWAMY MOCNO OLEJ W RONDELKU I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR NASZE OPONKI. WYCIĄGAMY NA RĘCZNIK PAPIEROWY, ŻEBY POZBYĆ SIĘ NADMIARU TŁUSZCZU.
- JAK MAMY GOTOWE OPONKI TO CZAS NA LUKIER - ROZPUSZCZAMY CUKIER W GORĄCEJ WODZIE DODAJEMY PRZYPRAWY I MIESZAMY, AŻ DO UZYSKANIA GŁADKIEGO LUKRU.
- ZANURZAMY OPONKI W LUKRZE I GOTOWE !!! SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz