czwartek, 12 lutego 2015

OPONKI z MASCARPONE

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkiejnocy powinni zachowywać wstrzemięźliwość jako wyraz umartwienia.
Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.


SKŁADNIKI na około 12 - 14 oponek:
  • 250 - 300 GRAM MĄKI 
  • 250 GRAM SERKA MASCARPONE
  • 2 JAJKA
  • 1 i 1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO ( weźcie cukier kilo cukru i zmielcie w blenderze wraz z czterema laskami wanilii i gotowe )
  • 1 ŁYŻKA SPIRYTUSU
  • możecie dodać SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY lub LIMONKI
  • 1 LITR OLEJU DO SMAŻENIA
LUKIER:
  • 200 GRAM CUKRU PUDRU
  • 3 - 4 ŁYŻKI GORĄCEJ WODY
  • 1 ŁYŻKA CYNAMONU
  • SZCZYPTA KARDAMONU

WYKONANIE:
  • DO MISKI PRZESIEWAMY MĄKĘ I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. NASTĘPNIE CAŁOŚĆ MIESZAMY MIKSEREM LUB ŁYŻKĄ, AŻ DO POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW W JEDNOLITĄ MASĘ. 
  • GOTOWE CIASTO ZAGNIATAMY RĘKĄ. GDYBY SIĘ KLEIŁO DODAJCIE TROSZKĘ MĄKI.
  • CIASTO WYŁÓŻCIE NA BLAT I ROZWAŁKUJCIE NA GRUBOŚĆ  OKOŁO PÓŁTORA CENTYMETRA.
  • WYCINAMY SZKLANKĄ NASZE OPONKI, A ŚRODEK ZAKRĘTKĄ LUB KIELISZKIEM. 
  • ROZGRZEWAMY MOCNO OLEJ W RONDELKU I SMAŻYMY NA ZŁOTY KOLOR NASZE OPONKI. WYCIĄGAMY NA RĘCZNIK PAPIEROWY, ŻEBY POZBYĆ SIĘ NADMIARU TŁUSZCZU.
  • JAK MAMY GOTOWE OPONKI TO CZAS NA LUKIER - ROZPUSZCZAMY CUKIER W GORĄCEJ WODZIE DODAJEMY PRZYPRAWY I MIESZAMY, AŻ DO UZYSKANIA GŁADKIEGO LUKRU. 
  • ZANURZAMY OPONKI W LUKRZE I GOTOWE !!! SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz