wtorek, 25 marca 2014

ZUPA RYBNA

Pyszna, orzeźwiająca zupa rybna idealna na wiosnę. Najlepiej smakuje na drugi dzień od przygotowania. Podgrzej i podaj ze świeżą kolendrą, a jeśli nie lubisz kolendry to śmiało zastąp świeżą natką z pietruszki.

Idealnym dodatkiem do zupy byłby świeży chrupiący chlebek ( najlepiej własnej roboty )
...mmmm Pycha !!!!


SKŁADNIKI:
  • OKOŁO 1 i 1/2 LITRA WODY
  • 2 MARCHEWKI
  • 1 PIETRUSZKA
  • KAWAŁEK SELERA
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • ŚWIEŻA KOLENDRA
  • 1/3 PORA
  • 1/2 SZKLANKI BIAŁEGO WINA
  • 3 LIŚCIE LAUROWE
  • 5 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ZIELONEGO ZIARNISTEGO "KAMIS" ( zmielić w młynku )
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU CZARNEGO MIELONEGO "KAMIS"
  • OKOŁO 300 GRAM ŁOSOSIA ( lub innej ryby np; karpia )
  • SÓL ( około 1 łyżki, ale sami doprawcie według Waszych smaków )
  • OKOŁO 10 - 12 ŁYŻEK PRZECIERU POMIDOROWEGO Z KARTONU 

DODATKI:
  • 3 PLASTERKI CYTRYNY
  • 1 - 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU

WYKONANIE:
  • ZAGOTOWUJEMY WODĘ I WRZUCAMY OBRANĄ MARCHEWKĘ, PIETRUSZKĘ, CEBULĘ, SELER, PORA I ŚWIEŻĄ KOLENDRĘ. POSOLIĆ I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 20 MINUT ( warzywa muszą myć miękkie ). WYJĄC WARZYWA ( cebulę i kolendrę można wyrzucić, ale nie musicie ) RESZTĘ POKROIĆ WEDLE UZNANIA.
  • DO WYWARU WLAĆ WINO, DODAĆ ZIELE ANGIELSKIE, LIŚCIE LAUROWE I DOPRAWIĆ PIEPRZEM. NASTĘPNIE WŁOŻYĆ POKROJONEGO W DUŻE KAWAŁKI UMYTEGO ŁOSOSIA ( bez skóry ) I GOTOWAĆ PRZEZ 15 MINUT. 
  • NA SAM KONIEC DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY, POKROJONE WARZYWA, GAŁĄZKĘ ROZMARYNU I PLASTERKI CYTRYNY.
  • PODAWAĆ ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ.








1 komentarz: