piątek, 4 kwietnia 2014

ŚMIETANKOWA CHMURKA Z PIECZONYMI JABŁKAMI

Pyszny lekki deser idealny na cieple dni.
Najlepiej smakuje schłodzony. Ja przygotowałem go z pieczonymi jabłkami tylko i wyłącznie, ale wy możecie sobie go troszkę podretuszować i podać np; z karmelizowanymi gruszkami, brzoskwiniami i czym tam chcecie :) ...pełna dowolność !!!

Składniki podaję na dwie porcje.

Życzę Smacznego !


SKŁADNIKI:
  • 500 ML ŚMIETANKI 36%
  • 4 JABŁKA ( dość miękkie )
  • ŁYŻKA MIODU
  • ŁYŻECZKA CYNAMONU
  • SOK Z CYTRYNY
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI 

SKŁADNIKI NA SEZAMKI;
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
  • 1/4 SZKLANKI WODY
  • 1 SZKLANKA SEZAMU

WYKONANIE:
  • NA POCZĄTEK ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 200 STOPNI I WKŁADAMY TAM NASZE JABŁKA (całe nie obrane) DO MOMENTU, AŻ ZMIĘKNĄ. STUDZIMY, OBIERAMY I USUWAMY GNIAZDA NASIENNE. JEDNO JABŁKO ZOSTAWIAMY DO DEKORACJI  no chyba, że będziecie dekorować np; karmelizowana gruszką itp.), RESZTĘ PRZECIERAMY PRZEZ SITO I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY.
  • TERAZ SEZAMKI - NA PATELNI PODPRAŻAMY SEZAM, AŻ SIĘ ZARUMIENI. W TYM SAMYM CZASIE DO RONDELKA WSYPUJEMY CUKIER PUDER I WLEWAMY WODĘ I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 8 MINUT NA DUŻYM OGNIU - NIE MIESZAMY !!!. 
  • PO 8 MINUTACH ŚCIĄGAMY Z OGNIA DODAJEMY 2 ŁYŻKI WODY (uwaga na gorący karmel - dodawajcie powoli) I ZNÓW STAWIAMY NA OGIEŃ, ALE MNIEJSZY - WSYPUJEMY PODPRAŻONY SEZAM, MIESZAMY I WYLEWAMY NA PAPIER DO PIECZENIA. NASTĘPNIE WYGŁADZAMY I WSTAWIAMY DO LODÓWKI, AŻ SIĘ WYSTUDZI I STWARDNIEJE.
  • TERAZ PRZYGOTOWUJEMY NASZĄ CHMURKĘ - ŚMIETANKĘ UBIJAMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT Z DODATKIEM CYNAMONU. NASTĘPNIE DODAJEMY POWOLI PRZETARTE JABŁKA I ŁYŻKĘ MIODU. 
  • TAK GOTOWĄ CHMURKĘ WSTAWIAMY DO LODÓWKI NA 30 MINUT LUB DO ZAMRAŻARKI NA 10 - 15 MINUT.
  • DEKORUJEMY SEZAMKIEM, JABŁKIEM I MIĘTĄ !!!






1 komentarz: