wtorek, 15 kwietnia 2014

WIELKANOCNE ZAPIEKANE JAJKA

Jak WIELKANOC to jajka, ale żeby nie było nudno to wersja zapiekana z suszona szynką i suszonymi pomidorkami... no i oczywiście nieodzowny element Świąt Wielkanocnych -> RZEŻUCHA !!!

Zapraszam Serdecznie i Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt oraz mokrego DYNGUSA !!!


SKŁADNIKI NA 4 SZTUKI:
  • 4 PLASTERKI SUSZONEJ SZYNKI 
  • 4 POMIDORKI SUSZONE
  • 4 JAJKA

MAJONEZ BAZYLIOWY:
  • 4 - 5 ŁYŻEK MAJONEZU
  • SPORA GARŚĆ LIŚCI BAZYLI 

DODATKI:
  • RZEŻUCHA
  • SÓL
  • PIEPRZ 
  • TYMIANEK "KAMIS"
  • ZIOŁA PROWANSALSKIE "KAMIS"

WYKONANIE:
  • ZACZNIJMY OD MAJONEZU - ŚWIEŻE LIŚCIE BAZYLI MYJEMY I MIESZAMY RAZEM Z MAJONEZEM. NASTĘPNIE MIKSUJEMY BLENDEREM PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ I ODSTAWIAMY ŻEBY NABRAŁ AROMATU.
  • W CZASIE GDY MAJONEZ NABIERA SMAKU PRZYGOTOWUJEMY NASZE ZAPIEKANE JAJKA -  NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 - 200 STOPNI.
  • FORMY NA MUFFINY LUB KOKILKI SMARUJEMY OLIWĄ I WKŁADAMY ( WYŚCIELAMY ) JE SZYNKĄ, NASTĘPNIE WKŁADAMY PO JEDNYM POMIDORKU I WBIJAMY JAKO.
  • WKŁADAMY DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 MINUT.
  • WYCIĄGAMY I DOPRAWIAMY.
...SMACZNEGO !!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz