środa, 4 czerwca 2014

po prostu ZUPA OGÓRKOWA

Dawniej nie lubiłem, ale od pewnego czasu zaczęła mi bardzo smakować mowa tu o Zupie Ogórkowej !!!

Kwaśna, ale bardzooo pyszna i sycąca !!! I jak wiemy ogórki kiszone są bardzo dobrze wpływają na zapobieganie infekcjom, maja działanie przeciwzapalne, wspomagają koncentrację oraz pozytywnie wpływają na cerę ( nadają sprężystość i poprawiają koloryt ).
Stosowany jest w dietach oczyszczających ( są źródłem cennego błonnika ).

Życzę Smacznego !!!


SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 LITRA WODY
  • WŁOSZCZYZNA ( por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, natka pietruszki )
  • 500 GRAM MIĘSA WIEPRZOWEGO lub DROBIOWEGO ( zależy od Was )
  • ŁYŻKA PIEPRZU
  • KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO "KAMIS"
  • 1 LIŚĆ LAUROWY
  • 6 - 8 OGÓRKÓW KISZONYCH 
  • 4 - 6 MARCHEWEK
  • 6 ZIEMNIAKÓW
  • około 200 ML ŚMIETANY 18% 
  • PĘCZEK ŚWIEŻEGO KOPRU

WYKONANIE:
  • DO RONDELKA WLAĆ WODĘ I GOTOWAĆ WŁOSZCZYZNĘ ( natkę pietruszki pokroić na drobno ), ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY I WRAZ Z MIĘSEM GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO GODZINĘ.
  • W MIĘDZY CZASIE OBRAĆ MARCHEWKĘ I ZIEMNIAKI. POKROIĆ W KOSTKĘ. MARCHEWKĘ MOŻECIE TAKŻE ZETRZEĆ NA TARCE.
  • OGÓRKI TAKŻE POKROIĆ W KOSTKĘ LUB ZETRZEĆ NA TARCE.
  • PO GODZINIE WYJĄĆ WŁOSZCZYZNĘ.
  • DODAĆ DO WYWARU MARCHEWKĘ I ZIEMNIAKI I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT.
  • KOPER POSIEKAĆ NA BARDZO DROBNO I PO TYCH 15 MINUTACH DODAĆ DO WYWARU RAZEM Z OGÓRKAMI I GOTOWAĆ JESZCZE PRZEZ 5 MINUT.
  • NA SAM KONIEC DODAĆ ŚMIETANĘ I DOPRAWIĆ PIEPRZEM I EWENTUALNIE SOLĄ.
  • PODAWAĆ Z MIĘSEM Z WYWARU ( lub NIE ;) jak wolicie ). GRZANKI CZOSNKOWE też tu się świetnie sprawdzą !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz