Kwaśna, ale bardzooo pyszna i sycąca !!! I jak wiemy ogórki kiszone są bardzo dobrze wpływają na zapobieganie infekcjom, maja działanie przeciwzapalne, wspomagają koncentrację oraz pozytywnie wpływają na cerę ( nadają sprężystość i poprawiają koloryt ).
Stosowany jest w dietach oczyszczających ( są źródłem cennego błonnika ).
Życzę Smacznego !!!
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 LITRA WODY
- WŁOSZCZYZNA ( por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, natka pietruszki )
- 500 GRAM MIĘSA WIEPRZOWEGO lub DROBIOWEGO ( zależy od Was )
- ŁYŻKA PIEPRZU
- KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO "KAMIS"
- 1 LIŚĆ LAUROWY
- 6 - 8 OGÓRKÓW KISZONYCH
- 4 - 6 MARCHEWEK
- 6 ZIEMNIAKÓW
- około 200 ML ŚMIETANY 18%
- PĘCZEK ŚWIEŻEGO KOPRU
WYKONANIE:
- DO RONDELKA WLAĆ WODĘ I GOTOWAĆ WŁOSZCZYZNĘ ( natkę pietruszki pokroić na drobno ), ZIELE ANGIELSKIE, LIŚĆ LAUROWY I WRAZ Z MIĘSEM GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO GODZINĘ.
- W MIĘDZY CZASIE OBRAĆ MARCHEWKĘ I ZIEMNIAKI. POKROIĆ W KOSTKĘ. MARCHEWKĘ MOŻECIE TAKŻE ZETRZEĆ NA TARCE.
- OGÓRKI TAKŻE POKROIĆ W KOSTKĘ LUB ZETRZEĆ NA TARCE.
- PO GODZINIE WYJĄĆ WŁOSZCZYZNĘ.
- DODAĆ DO WYWARU MARCHEWKĘ I ZIEMNIAKI I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 15 MINUT.
- KOPER POSIEKAĆ NA BARDZO DROBNO I PO TYCH 15 MINUTACH DODAĆ DO WYWARU RAZEM Z OGÓRKAMI I GOTOWAĆ JESZCZE PRZEZ 5 MINUT.
- NA SAM KONIEC DODAĆ ŚMIETANĘ I DOPRAWIĆ PIEPRZEM I EWENTUALNIE SOLĄ.
- PODAWAĆ Z MIĘSEM Z WYWARU ( lub NIE ;) jak wolicie ). GRZANKI CZOSNKOWE też tu się świetnie sprawdzą !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz