wtorek, 3 czerwca 2014

MARCHEWKI W PANIERCE

Pyszny dodatek do mięs i nie tylko.
Może być to również fajna przekąska zamiast chipsów. Zdrowe i chrupiące !!!

Panierka może być waszą fantazją - Ja osobiście lubię ostrooo więc dodałem chilli, ale śmiało możecie tworzyć własne wersje. Na pewno będzie pychaaaa !!! I koniecznie podzielcie się ze mną na Facebook'u przepisem.

SKŁADNIKI:
  • 0,5 KG MARCHEWKI 
  • SZKLANKA MĄKI
  • 2 JAJKA
  • OLEJ DO SMAŻENIA
PANIERKA:
  • SZKLANKA BUŁKI TARTEJ
  • 3 - 4 ŁYŻKI PIEPRZY CAYENNE "KAMIS"
  • 2 ŁYŻKI KURKUMY "KAMIS"
  • POSIEKANA ŚWIEŻA BAZYLIA
  • 1/2 SZKLANKI SEZAMU
  • ŁYŻKA PIEPRZU
  • ŁYŻKA SOLI
  • EWENTUALNIE POSIEKANA NATKA PIETRUSZKI

WYKONANIE:
  • MARCHEWKĘ OBIERAMY I GOTUJEMY WE WRZĄTKU PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NASTĘPNIE OSUSZAMY I STUDZIMY.
  • TERAZ CZAS NA PANIERKĘ - PO PROSTU WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA I JUŻ :)
  • NASTĘPNIE PRZYGOTOWUJEMY 3 TALERZE - JEDEN Z MĄKĄ, DRUGI Z ROZTRZEPANYMI JAJKAMI, TRZECI Z PANIERKĄ.
  • OSTUDZONĄ I OSUSZONA MARCHEWKĘ OBTACZAMY NAJPIERW W MĄCE, PÓŹNIEJ W JAJKU I NA KONIEC W PANIERCE.
  • NA PATELNI ROZGRZEWAMY OLEJ ( taką ilość, aby marchewki były do połowy zanurzone ). UKŁADAMY MARCHEWKI I SMAŻYMY NA ZLOTY KOLOR OKOŁO 2 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE.





1 komentarz: