Może być to również fajna przekąska zamiast chipsów. Zdrowe i chrupiące !!!
Panierka może być waszą fantazją - Ja osobiście lubię ostrooo więc dodałem chilli, ale śmiało możecie tworzyć własne wersje. Na pewno będzie pychaaaa !!! I koniecznie podzielcie się ze mną na Facebook'u przepisem.
SKŁADNIKI:
- 0,5 KG MARCHEWKI
- SZKLANKA MĄKI
- 2 JAJKA
- OLEJ DO SMAŻENIA
PANIERKA:
- SZKLANKA BUŁKI TARTEJ
- 3 - 4 ŁYŻKI PIEPRZY CAYENNE "KAMIS"
- 2 ŁYŻKI KURKUMY "KAMIS"
- POSIEKANA ŚWIEŻA BAZYLIA
- 1/2 SZKLANKI SEZAMU
- ŁYŻKA PIEPRZU
- ŁYŻKA SOLI
- EWENTUALNIE POSIEKANA NATKA PIETRUSZKI
WYKONANIE:
- MARCHEWKĘ OBIERAMY I GOTUJEMY WE WRZĄTKU PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NASTĘPNIE OSUSZAMY I STUDZIMY.
- TERAZ CZAS NA PANIERKĘ - PO PROSTU WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA I JUŻ :)
- NASTĘPNIE PRZYGOTOWUJEMY 3 TALERZE - JEDEN Z MĄKĄ, DRUGI Z ROZTRZEPANYMI JAJKAMI, TRZECI Z PANIERKĄ.
- OSTUDZONĄ I OSUSZONA MARCHEWKĘ OBTACZAMY NAJPIERW W MĄCE, PÓŹNIEJ W JAJKU I NA KONIEC W PANIERCE.
- NA PATELNI ROZGRZEWAMY OLEJ ( taką ilość, aby marchewki były do połowy zanurzone ). UKŁADAMY MARCHEWKI I SMAŻYMY NA ZLOTY KOLOR OKOŁO 2 MINUTY Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE.
Ale ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuń