wtorek, 15 lipca 2014

GRILLOWANA FASOLKA SZPARAGOWA, a do tego......

Za oknem bardzo ciepło...słoneczko daje popalić !!! w taką pogodą, aż nie chce się jeść, a nawet jeśli to coś lekkiego i przyjemnego :)

Ja mam dla Was dziś przepis na sycące danie z fasolki szparagowej do tego młode ziemniaczki i pesto z rukoli. Myślę, że w pełni zadowoli nie jedno podniebienie, a dla smakoszy mięsa polecam dodać do tego stek z wołowiny lub grillowanego łososia. Ja osobiście w taką pogodę wolę tak skomponowane danie.

....aaaa bym zapomniał, żeby nie było monotonnego smaku ostrości nada nam chilli, którym posypiemy całe danie ;)

Przepis jest dla dwóch osób.

Życzę Smacznego i dużo słońca !!!


SKŁADNIKI:
  • 10 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
  • 2 DUŻE GARŚCI FASOLKI SZPARAGOWEJ
  • KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SÓL I PIEPRZ
  • ZMIELONE CHILLI  do posypania
PESTO SKŁADNIKI:
  • 2 GARŚCI ŚWIEŻEJ RUKOLI
  • 4 ŁYŻKI ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
  • 60 ML OLIWY
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA PIEPRZU

WYKONANIE:
  • ZACZYNAMY OD GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW W ŁUPINACH ( w osolonej wodzie ).
  • NA PARZE Z GOTUJĄCYCH SIĘ ZIEMNIAKÓW PODGOTOWUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ ( np; w cedzaku ) PRZEZ 5 MINUT.
  • NASTĘPNIE NA PATELNI GRILLOWEJ LUB NA GRILLU UKŁADAMY FOLIE ALUMINIOWĄ, A NA NIEJ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ, MASEŁKO I ŚWIEŻY TYMIANEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
  • PRZYGOTOWUJEMY TERAZ PESTO - WSZYSTKIE SKŁADNIKI BLENDUJEMY NA JEDNOLITĄ "PAPKĘ".
  • JEŚLI ZIEMNIAKI JUŻ SĄ MIĘKKIE, ODCEDZAMY I PRZEKRAWAMY NA POŁÓWKI.
  • UKŁADAMY NA TALERZU, NASTĘPNIE NA WIERZCH KŁADZIEMY GRILLOWANA FASOLKĘ.
  • CAŁOŚĆ POLEWAMY NASZYM PESTO I POSYPUJEMY CHILLI.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz