Ja mam dla Was dziś przepis na sycące danie z fasolki szparagowej do tego młode ziemniaczki i pesto z rukoli. Myślę, że w pełni zadowoli nie jedno podniebienie, a dla smakoszy mięsa polecam dodać do tego stek z wołowiny lub grillowanego łososia. Ja osobiście w taką pogodę wolę tak skomponowane danie.
....aaaa bym zapomniał, żeby nie było monotonnego smaku ostrości nada nam chilli, którym posypiemy całe danie ;)
Przepis jest dla dwóch osób.
Życzę Smacznego i dużo słońca !!!
SKŁADNIKI:
- 10 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
- 2 DUŻE GARŚCI FASOLKI SZPARAGOWEJ
- KILKA GAŁĄZEK TYMIANKU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SÓL I PIEPRZ
- ZMIELONE CHILLI do posypania
PESTO SKŁADNIKI:
- 2 GARŚCI ŚWIEŻEJ RUKOLI
- 4 ŁYŻKI ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
- 60 ML OLIWY
- SOK Z 1/2 CYTRYNY
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA PIEPRZU
WYKONANIE:
- ZACZYNAMY OD GOTOWANIA ZIEMNIAKÓW W ŁUPINACH ( w osolonej wodzie ).
- NA PARZE Z GOTUJĄCYCH SIĘ ZIEMNIAKÓW PODGOTOWUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ ( np; w cedzaku ) PRZEZ 5 MINUT.
- NASTĘPNIE NA PATELNI GRILLOWEJ LUB NA GRILLU UKŁADAMY FOLIE ALUMINIOWĄ, A NA NIEJ FASOLKĘ SZPARAGOWĄ, MASEŁKO I ŚWIEŻY TYMIANEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
- PRZYGOTOWUJEMY TERAZ PESTO - WSZYSTKIE SKŁADNIKI BLENDUJEMY NA JEDNOLITĄ "PAPKĘ".
- JEŚLI ZIEMNIAKI JUŻ SĄ MIĘKKIE, ODCEDZAMY I PRZEKRAWAMY NA POŁÓWKI.
- UKŁADAMY NA TALERZU, NASTĘPNIE NA WIERZCH KŁADZIEMY GRILLOWANA FASOLKĘ.
- CAŁOŚĆ POLEWAMY NASZYM PESTO I POSYPUJEMY CHILLI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz