wtorek, 12 sierpnia 2014

SPAGHETTI z bezmięsnym SOSEM a'la BOLOŃSKIM

Moja wersja SOSU BOLOŃSKIEGO jest bez mięsa...no troszkę boczku ;) bo niespecjalnie przepadam za mielonym mięsem, a przecież można zjeść coś bez mięsiwa ... prawda ?!?!


SKŁADNIKI:
  • 1 OPAKOWANIE MAKARONU SPAGHETTI 
  • ŚWIEŻA BAZYLIA

SOS BOLOŃSKI ( bez mięsa ):
  • 4 ŁYŻKI OLIWY
  • 1 CEBULA
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1/2 MARCHEWKI
  • 100 GRAM BOCZKU ( najlepiej wędzonego... jeśli chcecie )
  • 1 MAŁA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
  • 1/3 SZKLANKI BIAŁEGO WINA
  • 6 ŁYŻEK KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 1/2 SZKLANKI BULIONU np; wołowego
  • 1 PUSZKA POMIDORÓW
  • SÓL I PIEPRZ
  • 1 ŁYŻKA OREGANO
  • 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻYCH LISTKÓW BAZYLII

WYKONANIE:
  • W RONDELKU NA OLIWIE ZESZKLIĆ POKROJONĄ CEBULĘ I CZOSNEK. DODAĆ POSIEKANY SELER I STARTĄ MARCHEWKĘ.
  • NASTĘPNIE DODAĆ POSIEKANY BOCZEK I ZRUMIENIĆ MIESZAJĄC Z WARZYWAMI. DOLAĆ WINO I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
  • DODAJEMY KONCENTRAT I BULION. NASTĘPNIE WRZUCAMY POMIDORY Z PUSZKI. DOPRAWIAMY SOLĄ. PIEPRZEM I OREGANO. 
  • DODAJEMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĘ I CAŁOŚĆ GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 35 MINUT ( od czasu do czasu mieszamy ).
  • NA KONIEC CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I PRZECIERAMY PRZEZ SITO. 
  • GOTUJEMY MAKARON ( jak na opakowaniu ) POLEWAMY SOSEM, DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I SMACZNEGO ( możemy posypać tartym parmezanem ).



1 komentarz: