SKŁADNIKI:
- 1 OPAKOWANIE MAKARONU SPAGHETTI
- ŚWIEŻA BAZYLIA
SOS BOLOŃSKI ( bez mięsa ):
- 4 ŁYŻKI OLIWY
- 1 CEBULA
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1/2 MARCHEWKI
- 100 GRAM BOCZKU ( najlepiej wędzonego... jeśli chcecie )
- 1 MAŁA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
- 1/3 SZKLANKI BIAŁEGO WINA
- 6 ŁYŻEK KONCENTRATU POMIDOROWEGO
- 1/2 SZKLANKI BULIONU np; wołowego
- 1 PUSZKA POMIDORÓW
- SÓL I PIEPRZ
- 1 ŁYŻKA OREGANO
- 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻYCH LISTKÓW BAZYLII
WYKONANIE:
- W RONDELKU NA OLIWIE ZESZKLIĆ POKROJONĄ CEBULĘ I CZOSNEK. DODAĆ POSIEKANY SELER I STARTĄ MARCHEWKĘ.
- NASTĘPNIE DODAĆ POSIEKANY BOCZEK I ZRUMIENIĆ MIESZAJĄC Z WARZYWAMI. DOLAĆ WINO I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
- DODAJEMY KONCENTRAT I BULION. NASTĘPNIE WRZUCAMY POMIDORY Z PUSZKI. DOPRAWIAMY SOLĄ. PIEPRZEM I OREGANO.
- DODAJEMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĘ I CAŁOŚĆ GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 35 MINUT ( od czasu do czasu mieszamy ).
- NA KONIEC CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I PRZECIERAMY PRZEZ SITO.
- GOTUJEMY MAKARON ( jak na opakowaniu ) POLEWAMY SOSEM, DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I SMACZNEGO ( możemy posypać tartym parmezanem ).
Pychota,a jakie zdjęcie apetyczne :)
OdpowiedzUsuń