Dzisiaj mam dla Was zdrową Komosę Ryżową i bardzo zdrowe Figi - które są świetne przy walce z anemią, zawierają dużo magnezu co powoduje zmniejszenie stresu i w 100 gramach fig jest tyle wapnia co w szklance mleka dlatego są zalecane dla ludzi z osteoporozą.
Myślę, że to danie przekona Was do zajadania fig !!!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ "SANTE"
- 1 CEBULA CZERWONA
- 4 FIGI
- STARTA SKÓRKA z 1/2 CYTRYNY
- ŚWIEŻA NATKA Z PIETRUSZKI
- ŚWIEŻA MIĘTA
- GARŚĆ PISTACJI
- ŁYŻKA OLIWY
WYKONANIE:
- W RONDELKU PODGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONĄ W DROBNĄ KOSTKĘ CEBULĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY. NASTĘPNIE WSYPUJEMY 2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ I ZALEWAMY WODĄ ( woda o temperaturze pokojowej / wlewamy tyle wody, aby przykryło nam komosę w rondelku ).
- GOTUJEMY AŻ DO WYPAROWANIA WODY OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC ( uwaga żeby nie przypalić ).
- POD KONIEC GOTOWANIA DODAĆ POSIEKANĄ MIĘTĘ WRAZ Z PIETRUSZKĄ ORAZ STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY I WYMIESZAĆ.
- ROZŁOŻYĆ NA TALERZE DODAĆ POKROJONE W ĆWIARTKI FIGI I POSYPAĆ POKRUSZONYMI PISTACJAMI.
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuń