wtorek, 30 września 2014

KOMOSA i FIGI

Trochę lata tej jesieni :)

Dzisiaj mam dla Was zdrową Komosę Ryżową i bardzo zdrowe Figi - które są świetne przy walce z anemią, zawierają dużo magnezu co powoduje zmniejszenie stresu i w 100 gramach fig jest tyle wapnia co w szklance mleka dlatego są zalecane dla ludzi z osteoporozą.
Myślę, że to danie przekona Was do zajadania fig !!!


SKŁADNIKI na 2 porcje:
  • 2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ "SANTE"
  • 1 CEBULA CZERWONA
  • 4 FIGI
  • STARTA SKÓRKA z 1/2 CYTRYNY
  • ŚWIEŻA NATKA Z PIETRUSZKI
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • GARŚĆ PISTACJI
  • ŁYŻKA OLIWY

WYKONANIE:
  • W RONDELKU PODGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONĄ W DROBNĄ KOSTKĘ CEBULĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY. NASTĘPNIE WSYPUJEMY 2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ I ZALEWAMY WODĄ ( woda o temperaturze pokojowej / wlewamy tyle wody, aby przykryło nam komosę w rondelku ).
  • GOTUJEMY AŻ DO WYPAROWANIA WODY OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC ( uwaga żeby nie przypalić ).
  • POD KONIEC GOTOWANIA DODAĆ POSIEKANĄ MIĘTĘ WRAZ Z PIETRUSZKĄ ORAZ STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY I WYMIESZAĆ.
  • ROZŁOŻYĆ NA TALERZE DODAĆ POKROJONE W ĆWIARTKI FIGI I POSYPAĆ POKRUSZONYMI PISTACJAMI.





1 komentarz: