- 20 LIŚCI BOTWINY
- 150 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- około 80 ML MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA PIEPRZU
- 20 GRAM KIEŁBASY
- 20 GRAM BOCZKU
- 1 SZALOTKA
- ŁYŻKA MASŁA DO SMAŻENIA
DODATKI:
- SZKLANKA BULIONU ( warzywnego, drobiowego, wołowego jakiego tam chcecie )
- SZKLANKA ŚMIETANY 30%
- GARŚĆ PIETRUSZKI
- JEDEN MAŁY BURAK CZERWONY
- KALAFIOR ROMANESCO
WYKONANIE:
- PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO NASZYCH GOŁĄBKÓW. MĄKĘ MIESZAMY Z ROZMĄCONYMI JAJKAMI I DODAJEMY TLE MLEKA, BY MASA NIE BYŁA ZBYT PŁYNNA ( ma być gęsta ). DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. DODAJEMY POKROJONĄ KIEŁBASĘ, BOCZEK I SZALOTKĘ W KOSTKĘ.
- ODSTAWIAMY NA 30 MINUT DO LODÓWKI.
- LIŚCIE BOTWINY ZANURZAMY NA 5 SEKUND W WRZĄTKU, A NASTĘPNIE SZYBKO W ZIMNEJ WODZIE Z LODEM. OSUSZAMY I ROZKŁADAMY.
- ŚMIETANĘ WRAZ Z PIETRUSZKĄ BLENDUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT ( ma powstać puszysta masa ).
- BURAKA MYJEMY, OBIERAMY, OWIJAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ I PIECZEMY W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 150 STOPNI PRZEZ OKOŁO 25 MINUT. PO WYCIĄGNIĘCIU KROIMY W KOSTKĘ. NASTĘPNIE PIEKARNIK NASTAWIĆ NA 80 STOPNI.
- KALAFIOR GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ OKOŁO 10 MINUT.
- NA LIŚCIE BOTWINY UKŁADAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I ZAWIJAMY JAK GOŁĄBKI. OBSMAŻAMY Z OBU STRON NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z ROZTOPIONYM MASŁEM. NASTĘPNIE WKŁADAMY NASZE GOŁĄBKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I ZALEWAMY BULIONEM. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 80 STOPNI NA OKOŁO 15 MINUT.
- PODAJEMY Z KALAFIOREM, BURAKIEM I MASĄ ŚMIETANOWO - PIETRUSZKOWĄ.
Bardzo pomysłowe! I w dodatku pięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuń