środa, 1 października 2014

GOŁĄBKI z BOTWINY

SKŁADNIKI na około 20 gołąbków:
  • 20 LIŚCI BOTWINY
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • około 80 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • 20 GRAM KIEŁBASY
  • 20 GRAM BOCZKU
  • 1 SZALOTKA
  • ŁYŻKA MASŁA DO SMAŻENIA

DODATKI:
  • SZKLANKA BULIONU ( warzywnego, drobiowego, wołowego jakiego tam chcecie )
  • SZKLANKA ŚMIETANY 30%
  • GARŚĆ PIETRUSZKI
  • JEDEN MAŁY BURAK CZERWONY
  • KALAFIOR ROMANESCO 

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO NASZYCH GOŁĄBKÓW. MĄKĘ MIESZAMY Z ROZMĄCONYMI JAJKAMI I DODAJEMY TLE MLEKA, BY MASA NIE BYŁA ZBYT PŁYNNA ( ma być gęsta ). DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. DODAJEMY POKROJONĄ KIEŁBASĘ, BOCZEK I SZALOTKĘ W KOSTKĘ.
  • ODSTAWIAMY NA 30 MINUT DO LODÓWKI.
  • LIŚCIE BOTWINY ZANURZAMY NA 5 SEKUND W WRZĄTKU, A NASTĘPNIE SZYBKO W ZIMNEJ WODZIE Z LODEM. OSUSZAMY I ROZKŁADAMY.
  • ŚMIETANĘ WRAZ Z PIETRUSZKĄ BLENDUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT ( ma powstać puszysta masa ).
  • BURAKA MYJEMY, OBIERAMY, OWIJAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ I PIECZEMY W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 150 STOPNI PRZEZ OKOŁO 25 MINUT. PO WYCIĄGNIĘCIU KROIMY W KOSTKĘ. NASTĘPNIE PIEKARNIK NASTAWIĆ NA 80 STOPNI.
  • KALAFIOR GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ OKOŁO 10 MINUT.
  • NA LIŚCIE BOTWINY UKŁADAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I ZAWIJAMY JAK GOŁĄBKI. OBSMAŻAMY Z OBU STRON NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z ROZTOPIONYM MASŁEM. NASTĘPNIE WKŁADAMY NASZE GOŁĄBKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO I ZALEWAMY BULIONEM. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 80 STOPNI NA OKOŁO 15 MINUT.
  • PODAJEMY Z KALAFIOREM, BURAKIEM I MASĄ ŚMIETANOWO - PIETRUSZKOWĄ.






1 komentarz: