poniedziałek, 20 października 2014

KREM z ROMANESCO

Myślę, że ten KREM to fajna propozycja na jesienną pogodę.
Pyszny i pożywny krem, który powinien smakować wszystkim !!!

Magia kalafiora ROMANESCO Mnie po prostu powala !!!


SKŁADNIKI:
  • 1 KALAFIOR ZIELONY
  • 1 CEBULA
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 LITR BULIONU DROBIOWEGO
  • 2 ZIEMNIAKI
  • 2 LIŚCIE LAUROWE "KAMIS"
  • 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO "KAMIS"
  • KILKA ZIARENEK KOLENDRY "KAMIS"
  • 4 ZIARENKA JAŁOWCA "KAMIS"
  • SÓL CZOSNKOWA "KAMIS"
  • PIEPRZ

DODATKI:
  • 1 DUŻY BOCZNIAK
  • KILKA PLASTERKÓW SZYNKI DOJRZEWAJĄCEJ

WYKONANIE:
  • DO GARNKA WRZUCAMY RÓŻYCZKI KALAFIORA, DODAJEMY OBRANĄ I POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ I ZIEMNIAKI, CZOSNEK KROIMY W PLASTERKI, ZALEWAMY BULIONEM I DODAJEMY NASZE PRZYPRAWY.
  • GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 20 MINUT, AŻ WARZYWA ZMIĘKNĄ. NASTĘPNIE WYJMUJEMY JAŁOWIEC, LIŚCIE LAUROWE I ZIELE ANGIELSKIE.
  • CAŁOŚĆ BLENDUJEMY NA GŁADKI KREM ( możemy przetrzeć przez sito ). DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
  • SZYNKĘ KROIMY W PLASTERKI I NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY PODSMAŻAMY JĄ NA CHRUPKO OKOŁO 2 MINUTY. ŚCIĄGAMY I NA TEJ SAMEJ PATELNI ( dodając łyżkę oliwy ) PODSMAŻAMY BOCZNIAKA POKROJONEGO W DROBNĄ KOSTKĘ PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY.
  • NA GOTOWY KREM UKŁADAMY NASZE CHIPSY Z SZYNKI I BOCZNIAKA.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz