Pyszny i pożywny krem, który powinien smakować wszystkim !!!
Magia kalafiora ROMANESCO Mnie po prostu powala !!!
SKŁADNIKI:
- 1 KALAFIOR ZIELONY
- 1 CEBULA
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1 LITR BULIONU DROBIOWEGO
- 2 ZIEMNIAKI
- 2 LIŚCIE LAUROWE "KAMIS"
- 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO "KAMIS"
- KILKA ZIARENEK KOLENDRY "KAMIS"
- 4 ZIARENKA JAŁOWCA "KAMIS"
- SÓL CZOSNKOWA "KAMIS"
- PIEPRZ
DODATKI:
- 1 DUŻY BOCZNIAK
- KILKA PLASTERKÓW SZYNKI DOJRZEWAJĄCEJ
WYKONANIE:
- DO GARNKA WRZUCAMY RÓŻYCZKI KALAFIORA, DODAJEMY OBRANĄ I POKROJONĄ W KOSTKĘ CEBULĘ I ZIEMNIAKI, CZOSNEK KROIMY W PLASTERKI, ZALEWAMY BULIONEM I DODAJEMY NASZE PRZYPRAWY.
- GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 20 MINUT, AŻ WARZYWA ZMIĘKNĄ. NASTĘPNIE WYJMUJEMY JAŁOWIEC, LIŚCIE LAUROWE I ZIELE ANGIELSKIE.
- CAŁOŚĆ BLENDUJEMY NA GŁADKI KREM ( możemy przetrzeć przez sito ). DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
- SZYNKĘ KROIMY W PLASTERKI I NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY PODSMAŻAMY JĄ NA CHRUPKO OKOŁO 2 MINUTY. ŚCIĄGAMY I NA TEJ SAMEJ PATELNI ( dodając łyżkę oliwy ) PODSMAŻAMY BOCZNIAKA POKROJONEGO W DROBNĄ KOSTKĘ PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY.
- NA GOTOWY KREM UKŁADAMY NASZE CHIPSY Z SZYNKI I BOCZNIAKA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz