SKŁADNIKI na 7 CROISSANT'ów:
- 15 GRAM MASŁA
- 5 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 80 ML WODY ( o temperaturze pokojowej )
- 200 GRAM MĄKI ( typ 450 )
- ŁYŻECZKA SOLI
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 1 i 1/2 ŁYŻECZKI MLEKA W PROSZKU
- 125 GRAM MASŁA ( o temperaturze pokojowej )
- 1 ŻÓŁTKO
DODATKI:
- FIGI około 5 SZTUK
- 1 OPAKOWANIE SERA PLEŚNIOWEGO
- 14 PLASTERKÓW SZYNKI SZWARCWALDZKIEJ
- MIÓD
- ŚWIEŻA MIĘTA
WYKONANIE:
- W RONDELKU ROZPUSZCZAMY 15 GRAM MASŁA. POKRUSZYĆ DROŻDŻE DO MISKI, WLAĆ WODĘ I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
- MĄKĘ PRZESIAĆ DO MISKI, DODAĆ SÓL, CUKIER, MLEKO W PROSZKU, ROZTOPIONE MASŁO I ROZPUSZCZONE DROŻDŻE.
- WYRABIAĆ CIASTO RĘKĘ, AŻ UZYSKA GŁADKĄ KONSYSTENCJĘ. CIASTO W MISCE PRZYKRYĆ FOLIĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 2 GODZINY.
- PO WYROŚNIĘCIU UDERZYĆ PIĘŚCIĄ I ZOSTAWIĆ JESZCZE NA 30 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE WSTAWIĆ DO ZAMRAŻARKI NA NASTĘPNE 30 MINUT.
- 125 GRAM MASŁA UTRZEĆ NA GŁADKO.
- CIASTO WYCIĄGNĄĆ Z ZAMRAŻARKI I ROZWAŁKOWAĆ NA PROSTOKĄT 3 RAZY DŁUŻSZY NIŻ SZEROKI.
- POŁOWĘ MASŁA ROZŁOŻYĆ NA 2/3 DŁUGOŚCI CIASTA I ZŁOŻYĆ JE JAK LIST 3 RAZY.
- CIASTO ROZWAŁKOWAĆ. OBRÓCIĆ O 90 STOPNI ZNÓW ZŁOŻYĆ ( bez masła ) I ROZWAŁKOWAĆ. PONOWNIE ZŁOŻYĆ.
- ZŁOŻONE CIASTO OWINĄĆ FOLIĄ I WSTAWIĆ DO ZAMRAŻALNIKA NA 30 MINUT I NASTĘPNIE NA GODZINĘ DO LODÓWKI.
- PO WYCIĄGNIĘCIU POWTÓRZYĆ ROZWAŁKOWANIE, MASŁO, SKŁADANIE I ZNÓW ROZWAŁKOWANIE I SKŁADANIE. WSTAWIĆ PONOWNIE 30 MINUT ZAMRAŻARKA I GODZINA LODÓWKA.
- CZAS NA ROZWAŁKOWANIE I PIECZENIE.
- ROZWAŁKOWUJEMY ZIMNE CIASTO NA GRUBOŚĆ OKOŁO 5 MM. WYKROIĆ TRÓJKĄTY. ZROLOWAĆ OD WIERZCHOŁKA KU PODSTAWIE I NADAĆ MU KSZTAŁT ROGALIKA.
- GOTOWE ROGALIKI UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAKIEM ŻÓŁTKIEM I POZOSTAWIAMY NA OKOŁO 40 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI. CROISSANTY PONOWNIE SMARUJEMY JAJKIEM I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA 5 MINUT W TEMPERATURZE 220 STOPNI, NASTĘPNIE OBNIŻAMY DO 190 STOPNI I PIECZEMY JESZCZE 10 MINUT. GOTOWE !!!
- TERAZ TYLKO PRZEKRAWAMY NA PÓŁ UKŁADAMY SZYNKĘ, SER, POKROJONE FIGI, LIŚCIE MIĘTY I CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MIODEM I ZAJADAMY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz