wtorek, 7 października 2014

pyszny CROISSANT

Mam dziś dla Was czasochłonny przepis na pyszne CROISSANTY.... Warto poświęcić czas, bo wychodzą mega smaczne, a kto nie chce/ nie umie/ nie ma czasu może kupić w sklepie np; BIEDRONKA :) i wykorzystać dodatki które znajdziecie poniżej.... Decyzja należy do Was.



SKŁADNIKI na 7 CROISSANT'ów:
  • 15 GRAM MASŁA
  • 5 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 80 ML WODY ( o temperaturze pokojowej )
  • 200 GRAM MĄKI ( typ 450 )
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 i 1/2 ŁYŻECZKI MLEKA W PROSZKU
  • 125 GRAM MASŁA ( o temperaturze pokojowej )
  • 1 ŻÓŁTKO

DODATKI:
  • FIGI około 5 SZTUK
  • 1 OPAKOWANIE SERA PLEŚNIOWEGO
  • 14 PLASTERKÓW SZYNKI SZWARCWALDZKIEJ
  • MIÓD 
  • ŚWIEŻA MIĘTA 

WYKONANIE:
  • W RONDELKU ROZPUSZCZAMY 15 GRAM MASŁA. POKRUSZYĆ DROŻDŻE DO MISKI, WLAĆ WODĘ I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
  • MĄKĘ PRZESIAĆ DO MISKI, DODAĆ SÓL, CUKIER, MLEKO W PROSZKU, ROZTOPIONE MASŁO I ROZPUSZCZONE DROŻDŻE.
  • WYRABIAĆ CIASTO RĘKĘ, AŻ UZYSKA GŁADKĄ KONSYSTENCJĘ. CIASTO W MISCE PRZYKRYĆ FOLIĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE NA OKOŁO 2 GODZINY.
  • PO WYROŚNIĘCIU UDERZYĆ PIĘŚCIĄ I ZOSTAWIĆ JESZCZE NA 30 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE WSTAWIĆ DO ZAMRAŻARKI NA NASTĘPNE 30 MINUT.
  • 125 GRAM MASŁA UTRZEĆ NA GŁADKO.
  • CIASTO WYCIĄGNĄĆ Z ZAMRAŻARKI I ROZWAŁKOWAĆ NA PROSTOKĄT 3 RAZY DŁUŻSZY NIŻ SZEROKI. 
  • POŁOWĘ MASŁA ROZŁOŻYĆ NA 2/3 DŁUGOŚCI CIASTA I ZŁOŻYĆ JE JAK LIST 3 RAZY.
  • CIASTO ROZWAŁKOWAĆ. OBRÓCIĆ O 90 STOPNI ZNÓW ZŁOŻYĆ ( bez masła ) I ROZWAŁKOWAĆ. PONOWNIE ZŁOŻYĆ.
  • ZŁOŻONE CIASTO OWINĄĆ FOLIĄ I WSTAWIĆ DO ZAMRAŻALNIKA NA 30 MINUT I NASTĘPNIE NA GODZINĘ DO LODÓWKI.
  • PO WYCIĄGNIĘCIU POWTÓRZYĆ ROZWAŁKOWANIE, MASŁO, SKŁADANIE I ZNÓW ROZWAŁKOWANIE I SKŁADANIE. WSTAWIĆ PONOWNIE 30 MINUT ZAMRAŻARKA I GODZINA LODÓWKA.
  • CZAS NA ROZWAŁKOWANIE I PIECZENIE.
  • ROZWAŁKOWUJEMY ZIMNE CIASTO NA GRUBOŚĆ OKOŁO 5 MM. WYKROIĆ TRÓJKĄTY. ZROLOWAĆ OD WIERZCHOŁKA KU PODSTAWIE I NADAĆ MU KSZTAŁT ROGALIKA.
  • GOTOWE ROGALIKI UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAKIEM ŻÓŁTKIEM I POZOSTAWIAMY NA OKOŁO 40 MINUT DO WYROŚNIĘCIA.
  • NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI. CROISSANTY PONOWNIE SMARUJEMY JAJKIEM I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA 5 MINUT W TEMPERATURZE 220 STOPNI, NASTĘPNIE OBNIŻAMY DO 190 STOPNI I PIECZEMY JESZCZE 10 MINUT. GOTOWE !!!
  • TERAZ TYLKO PRZEKRAWAMY NA PÓŁ UKŁADAMY SZYNKĘ, SER, POKROJONE FIGI, LIŚCIE MIĘTY I CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MIODEM I ZAJADAMY.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz