środa, 26 listopada 2014

KACZKA na PĘCZAKU Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Pyszny przepis na kaczkę z nieziemskim sosem, choć skład wygląda na nieco dziwny to jest naprawdę smaczny...
Przepis spokojnie starczy na 4 porcje.

Przepis przygotowywany był w SZKOLNEJ AKADEMII SMAKU w Rzeszowie.



KACZKA i MARYNATA:
  • 2 PIERSI z KACZKI
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 MAŁA CEBULA SZALOTKA
  • 1 ŁYŻECZKA STARTEGO IMBIRU
  • SKÓRKA STARTA z 1/2 POMARAŃCZY oraz SOK
  • 150 ML CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA
SOS TRUSKAWKOWY:
  • MARYNATA z KACZKI
  • ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO ( może być o smaku truskawkowym )
  • 2 - 3 ŁYŻKI DŻEMU TRUSKAWKOWEGO
  • SÓL/PIEPRZ
  • 4 TRUSKAWKI 
PĘCZAK:
  • 2 WORECZKI PĘCZAKU
  • MLEKO
  • SÓL/PIEPRZ

WYKONANIE:
  • PIERSI Z KACZKI OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ I OSUSZYĆ. NACIĄĆ SKÓRĘ PO UKOSIE. WŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ POSIEKANĄ CEBULĘ, CZOSNEK, IMBIR, STARTĄ SKÓRĘ, SOK ORAZ WINO. MARYNOWAĆ PRZEZ GODZINĘ.
  • PO GODZINIE WYJĄĆ KACZKĘ Z MARYNATY I SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ OKOŁO 8 MINUT. NASTĘPNIE OBRÓCIĆ I SMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY. NAGRZAĆ PIEC DO 180 STOPNI I WŁOŻYĆ KACZKĘ NA JESZCZE 12 MINUT.
  • W CZASIE GDY KACZKA JEST W PIECU ROBIMY PĘCZAK: ZALEWAMY PĘCZAK MLEKIEM, DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJEMY WEDŁUG WSKAZÓWEK NA OPAKOWANIU.
  • TERAZ PODGRZEWAMY W RONDELKU MARYNATĘ WRAZ Z OCTEM BALSAMICZNYM. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. DODAĆ DŻEM I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. WYMIESZAĆ I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. MARYNATĘ UMIEŚCIĆ PONOWNIE W RONDELKU JUŻ BEZ CEBULI, CZOSNKU ITD.
  • DODAĆ TRUSKAWKI I ZAGOTOWAĆ. NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ I JESZCZE RAZ PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO.
  • KACZKĘ WYCIĄGNĄĆ Z PIECA I DAĆ JEJ ODPOCZĄĆ PRZEZ 2 MINUTY. 
  • POKROIĆ W PLASTRY POŁOŻYĆ NA PĘCZAKU I POLAĆ SOSEM.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz