Przepis spokojnie starczy na 4 porcje.
Przepis przygotowywany był w SZKOLNEJ AKADEMII SMAKU w Rzeszowie.
KACZKA i MARYNATA:
- 2 PIERSI z KACZKI
- ZĄBEK CZOSNKU
- 1 MAŁA CEBULA SZALOTKA
- 1 ŁYŻECZKA STARTEGO IMBIRU
- SKÓRKA STARTA z 1/2 POMARAŃCZY oraz SOK
- 150 ML CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA
- MARYNATA z KACZKI
- ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO ( może być o smaku truskawkowym )
- 2 - 3 ŁYŻKI DŻEMU TRUSKAWKOWEGO
- SÓL/PIEPRZ
- 4 TRUSKAWKI
PĘCZAK:
- 2 WORECZKI PĘCZAKU
- MLEKO
- SÓL/PIEPRZ
WYKONANIE:
- PIERSI Z KACZKI OCZYŚCIĆ, OPŁUKAĆ I OSUSZYĆ. NACIĄĆ SKÓRĘ PO UKOSIE. WŁOŻYĆ DO MISKI I DODAĆ POSIEKANĄ CEBULĘ, CZOSNEK, IMBIR, STARTĄ SKÓRĘ, SOK ORAZ WINO. MARYNOWAĆ PRZEZ GODZINĘ.
- PO GODZINIE WYJĄĆ KACZKĘ Z MARYNATY I SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ OKOŁO 8 MINUT. NASTĘPNIE OBRÓCIĆ I SMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY. NAGRZAĆ PIEC DO 180 STOPNI I WŁOŻYĆ KACZKĘ NA JESZCZE 12 MINUT.
- W CZASIE GDY KACZKA JEST W PIECU ROBIMY PĘCZAK: ZALEWAMY PĘCZAK MLEKIEM, DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM I GOTUJEMY WEDŁUG WSKAZÓWEK NA OPAKOWANIU.
- TERAZ PODGRZEWAMY W RONDELKU MARYNATĘ WRAZ Z OCTEM BALSAMICZNYM. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. DODAĆ DŻEM I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. WYMIESZAĆ I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. MARYNATĘ UMIEŚCIĆ PONOWNIE W RONDELKU JUŻ BEZ CEBULI, CZOSNKU ITD.
- DODAĆ TRUSKAWKI I ZAGOTOWAĆ. NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ I JESZCZE RAZ PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO.
- KACZKĘ WYCIĄGNĄĆ Z PIECA I DAĆ JEJ ODPOCZĄĆ PRZEZ 2 MINUTY.
- POKROIĆ W PLASTRY POŁOŻYĆ NA PĘCZAKU I POLAĆ SOSEM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz