czwartek, 4 grudnia 2014

ŁOSOŚ w towarzystwie czarnych porzeczek

Oto kolejny przepis, który powstał w Szkolnej Akademii Samku w Rzeszowie...
Myślę, że to fajna propozycja na coś innego do jedzenia podczas Wigilii ( taka konkurencja dla KARPIA ;) ).

Może zagości na Waszych stolach...Kto wie ?!?!


SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 4 FILETY ŁOSOSIA ze skórą po 150 GRAM
  • SOK z 1/2 POMARAŃCZY
  • STARTA SKÓRKA POMARAŃCZY
  • 1 ŁYŻKA PIEPRZY LUB CHILLI
  • SÓL MORSKA
MUS:
  • 2 SZKLANKI CZARNEJ PORZECZKI
  • KILKA LISTKÓW MIĘTY
  • 2 - 3 ŁYŻKI CUKRU
  • SOK z 1/2 CYTRYNY
  • SZCZYPTA PIEPRZU
  • 1 ŁYŻKA MIODU
DODATKI:
  • 2 SZKLANKI UGOTOWANEGO RYŻU ( ja użyłem czarnego ) 
  • MIĘTA DO DEKORACJI
  • KILKA CAŁYCH PORZECZEK

WYKONANIE:
  • ŁOSOSIA OCZYŚCIĆ I ZAMARYNOWAĆ W SOKU I SKÓRCE Z POMARAŃCZY. DODAĆ PIEPRZ LUB CHILLI ORAZ SÓL MORSKĄ. MARYNOWAĆ OKOŁO 30 MINUT.
  • MUS - DO RONDELKA WRZUCIĆ CZARNE PORZECZKI, DODAĆ MIĘTĘ I ZASYPAĆ CUKREM. GRZAĆ NA MAŁYM OGNIU. JAK PORZECZKI PUSZCZĄ SOK TO DOPRAWIAMY PIEPRZEM I WYCISKAMY SOK Z  POŁÓWKI CYTRYNY. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT. NASTĘPNIE DODAĆ MIÓD I CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ. 
  • GOTOWY MUS PRZETRZEĆ PRZEZ SITO ( podgrzać przed podaniem ).
  • ŁOSOSIA OSUSZYĆ I SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZY. ZACZYNAMY SMAŻYĆ NA SKÓRZE TAK, ABY MIĘSO USMAŻYŁO SIĘ DO OKOŁO 1/3 WYSOKOŚCI. NASTĘPNIE OBRACAMY I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY.
  • UKŁADAMY NA TALERZ NASZEGO ŁOSOSIA POLEWAMY CIEPŁYM MUSEM, DODAJEMY RYŻ I DEKORUJEMY MIĘTĄ. SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz