Myślę, że to fajna propozycja na coś innego do jedzenia podczas Wigilii ( taka konkurencja dla KARPIA ;) ).
Może zagości na Waszych stolach...Kto wie ?!?!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 4 FILETY ŁOSOSIA ze skórą po 150 GRAM
- SOK z 1/2 POMARAŃCZY
- STARTA SKÓRKA POMARAŃCZY
- 1 ŁYŻKA PIEPRZY LUB CHILLI
- SÓL MORSKA
MUS:
- 2 SZKLANKI CZARNEJ PORZECZKI
- KILKA LISTKÓW MIĘTY
- 2 - 3 ŁYŻKI CUKRU
- SOK z 1/2 CYTRYNY
- SZCZYPTA PIEPRZU
- 1 ŁYŻKA MIODU
DODATKI:
- 2 SZKLANKI UGOTOWANEGO RYŻU ( ja użyłem czarnego )
- MIĘTA DO DEKORACJI
- KILKA CAŁYCH PORZECZEK
WYKONANIE:
- ŁOSOSIA OCZYŚCIĆ I ZAMARYNOWAĆ W SOKU I SKÓRCE Z POMARAŃCZY. DODAĆ PIEPRZ LUB CHILLI ORAZ SÓL MORSKĄ. MARYNOWAĆ OKOŁO 30 MINUT.
- MUS - DO RONDELKA WRZUCIĆ CZARNE PORZECZKI, DODAĆ MIĘTĘ I ZASYPAĆ CUKREM. GRZAĆ NA MAŁYM OGNIU. JAK PORZECZKI PUSZCZĄ SOK TO DOPRAWIAMY PIEPRZEM I WYCISKAMY SOK Z POŁÓWKI CYTRYNY. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT. NASTĘPNIE DODAĆ MIÓD I CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ.
- GOTOWY MUS PRZETRZEĆ PRZEZ SITO ( podgrzać przed podaniem ).
- ŁOSOSIA OSUSZYĆ I SMAŻYĆ NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZY. ZACZYNAMY SMAŻYĆ NA SKÓRZE TAK, ABY MIĘSO USMAŻYŁO SIĘ DO OKOŁO 1/3 WYSOKOŚCI. NASTĘPNIE OBRACAMY I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY.
- UKŁADAMY NA TALERZ NASZEGO ŁOSOSIA POLEWAMY CIEPŁYM MUSEM, DODAJEMY RYŻ I DEKORUJEMY MIĘTĄ. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz