poniedziałek, 10 listopada 2014

KACZKA z PLACUSZKAMI

Nad rzeczką opodal krzaczka
Mieszkała kaczka-dziwaczka
Lecz zamiast trzymać się rzeczki
Robiła piesze wycieczki....

             i zawędrowała na Nasz stół :) Z A P R A S Z A M ! ! !



SKŁADNIKI:
  • 2 PIERSI Z KACZKI
  • ŚWIEŻY ROZMARYN
  • SÓL
  • PIEPRZ
PLACUSZKI:
  • 250 GRAM RICOTTY
  • 100 GRAM PARMEZANU
  • 1 JAJKO
  • SUSZONY TYMIANEK
  • 4 ŁYŻKI MĄKI
  • OLIWA
SOS WIŚNIOWY:
  • 150 GRAM WIŚNI
  • 150 ML WINA CZERWONEGO
  • ŚWIEŻY ROZMARYN
  • 50 GRAM MASŁA
OLIWA PIETRUSZKOWA:
  • 100 ML OLIWY
  • PĘCZEK PIETRUSZKI
  • 30 GRAM ORZESZKÓW PINI
DODATKI:
  • CZARNUSZKA
  • MALINY
  • ŚWIEŻA MIĘTA

WYKONANIE:
  • KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. OBKŁADAMY ROZMARYNEM I ZOSTAWIAMY NA 20 MINUT.
  • SOS WIŚNIOWY - WIŚNIE DRYLUJEMY LUB DAJEMY MROŻONE I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEGO SIĘ WINA W RONDELKU. DODAJEMY LISKI ROZMARYNU I REDUKUJEMY. NASTĘPNIE DODAJEMY MASŁO I BLENDUJEMY. ODSTAWIAMY ( później wystarczy podgrzać i polać kaczkę ).
  • OLIWA PIETRUSZKOWA - WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODGRZEWAMY DO OKOŁO 50 STOPNI I MIKSUJEMY I TAK TRZY RAZY.
  • PLACUSZKI - RICOTTĘ MIESZAMY Z TARTYM PARMEZANEM, JAJKIEM I DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM ORAZ TYMIANKIEM. DODAJEMY MĄKĘ.DOKŁADNIE MIESZAMY I ODSTAWIAMY.
  • CZAS NA KACZKĘ. NACINAMY SKÓRĘ DO MIĘSA I SMAŻYMY NA PATELNI SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ OKOŁO 8 MINUT. ODWRACAMY I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY. WSADZAMY DO PIECA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA 5 MINUT, WYCIĄGAMY I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
  • TERAZ SMAŻYMY PLACUSZKI. ROZGRZEWAMY PATELNIE Z OLIWĄ, NAKŁADAMY PO ŁYŻCE MASY I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA TALERZ I JEMY. SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz