Mieszkała kaczka-dziwaczka
Lecz zamiast trzymać się rzeczki
Robiła piesze wycieczki....
i zawędrowała na Nasz stół :) Z A P R A S Z A M ! ! !
SKŁADNIKI:
- 2 PIERSI Z KACZKI
- ŚWIEŻY ROZMARYN
- SÓL
- PIEPRZ
PLACUSZKI:
- 250 GRAM RICOTTY
- 100 GRAM PARMEZANU
- 1 JAJKO
- SUSZONY TYMIANEK
- 4 ŁYŻKI MĄKI
- OLIWA
SOS WIŚNIOWY:
- 150 GRAM WIŚNI
- 150 ML WINA CZERWONEGO
- ŚWIEŻY ROZMARYN
- 50 GRAM MASŁA
OLIWA PIETRUSZKOWA:
- 100 ML OLIWY
- PĘCZEK PIETRUSZKI
- 30 GRAM ORZESZKÓW PINI
DODATKI:
- CZARNUSZKA
- MALINY
- ŚWIEŻA MIĘTA
WYKONANIE:
- KACZKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. OBKŁADAMY ROZMARYNEM I ZOSTAWIAMY NA 20 MINUT.
- SOS WIŚNIOWY - WIŚNIE DRYLUJEMY LUB DAJEMY MROŻONE I WRZUCAMY DO GOTUJĄCEGO SIĘ WINA W RONDELKU. DODAJEMY LISKI ROZMARYNU I REDUKUJEMY. NASTĘPNIE DODAJEMY MASŁO I BLENDUJEMY. ODSTAWIAMY ( później wystarczy podgrzać i polać kaczkę ).
- OLIWA PIETRUSZKOWA - WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODGRZEWAMY DO OKOŁO 50 STOPNI I MIKSUJEMY I TAK TRZY RAZY.
- PLACUSZKI - RICOTTĘ MIESZAMY Z TARTYM PARMEZANEM, JAJKIEM I DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM ORAZ TYMIANKIEM. DODAJEMY MĄKĘ.DOKŁADNIE MIESZAMY I ODSTAWIAMY.
- CZAS NA KACZKĘ. NACINAMY SKÓRĘ DO MIĘSA I SMAŻYMY NA PATELNI SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ OKOŁO 8 MINUT. ODWRACAMY I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY. WSADZAMY DO PIECA NAGRZANEGO DO 180 STOPNI NA 5 MINUT, WYCIĄGAMY I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
- TERAZ SMAŻYMY PLACUSZKI. ROZGRZEWAMY PATELNIE Z OLIWĄ, NAKŁADAMY PO ŁYŻCE MASY I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA TALERZ I JEMY. SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz