sobota, 8 listopada 2014

PUREE MARCHEWKOWE i WOŁOWINA

Witam !!!

Przedstawiam Wam dziś jeden z Moich przepisów, który przygotowywałem w Szkolnej Akademii Smaku ( Zespół Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie ) na ZAPROSZENIE Mojego Serdecznego znajomego Marcina Purgacza. 

Była to bardzo miła praca... chłopaki z ZSG wymiatają i chętnie pomagają. Taka wymiana doświadczeń jest bezcenna !!!


Przepis chyba udany :) bo Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi, które przyglądały się Mojej pracy w kuchni wyczyściły talerz do zera !!!




SKŁADNIKI na PUREE:

  • 5 - 6 MARCHEWEK
  • 2 ZIEMNIAKI
  • 1 LITR MLEKA
  • SÓL/PIEPRZ
STEK:
  • 2 DUŻE STEKI
  • ŚWIEŻY ROZMARYN
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • SÓL/PIEPRZ
  • 2 - 3 ŁYŻKI OLIWY
NALEŚNIKI:
  • SZKLANKA MĄKI
  • około 1/2 SZKLANKI WODY
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • 1/3 SZKLANKI OLIWY
DODATKI:
  • ŚWIEŻA RUKOLA

WYKONANIE:
  • STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU.
  • TERAZ PUREE - OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI.
  • PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) - MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE. 
  • NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA :) I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
  • WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
  • CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz