Witam !!!
Przedstawiam Wam dziś jeden z Moich przepisów, który przygotowywałem w Szkolnej Akademii Smaku ( Zespół Szkół Gastronomicznych w Rzeszowie ) na ZAPROSZENIE Mojego Serdecznego znajomego Marcina Purgacza.
Była to bardzo miła praca... chłopaki z ZSG wymiatają i chętnie pomagają. Taka wymiana doświadczeń jest bezcenna !!!
Przepis chyba udany :) bo Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi, które przyglądały się Mojej pracy w kuchni wyczyściły talerz do zera !!!
- 5 - 6 MARCHEWEK
- 2 ZIEMNIAKI
- 1 LITR MLEKA
- SÓL/PIEPRZ
STEK:
- 2 DUŻE STEKI
- ŚWIEŻY ROZMARYN
- ZĄBEK CZOSNKU
- SÓL/PIEPRZ
- 2 - 3 ŁYŻKI OLIWY
NALEŚNIKI:
- SZKLANKA MĄKI
- około 1/2 SZKLANKI WODY
- ŁYŻECZKA SOLI
- 1/3 SZKLANKI OLIWY
DODATKI:
- ŚWIEŻA RUKOLA
WYKONANIE:
- STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU.
- TERAZ PUREE - OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI.
- PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) - MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE.
- NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA :) I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
- WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
- CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz