czwartek, 13 listopada 2014

KAMIEŃ do PIZZY BAKERO i nie tylko...


Od niedawna jestem posiadaczem kamienia do pizzy Firmy BAKERO. 
Kamień do pizzy nagrzewa się równomiernie na całej powierzchni, a co istotne pochłania wilgoć. 

Ciasto, które jest pieczone na tym kamieniu jest wyjątkowo chrupiące i wypieczone, a wierzch nie jest spieczony. Pizza podana na kamieniu prosto z piekarnika długo trzyma ciepło. 
Ale nie tylko pizze można na nim piec... idealnie pieką się bułki, bagietki oraz drożdżówki. 





Należy przestrzegać kilku zasad, aby kamień do pizzy służył nam jak najdłużej, oto one:


- Nie wolno wkładać kamienia do nagrzanego (gorącego) piekarnika, gdyż może pęknąć!

- Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie mąką, co zapobiegnie przywarciu ciasta do kamienia.

- Ciasto z dodatkami ostrożnie zsuwamy za pomocą szerokiej łopatki lub cienkiej deski na nagrzany kamień.

- Kamienia nie należy myć detergentami, najlepiej unikać wody. Resztki pizzy zeskrobać i przetrzeć szmatką lub przemyć kamień w ciepłej wodzie.










                                                    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz