Ja robiłem go Sous Vide ( pierwszy raz w życiu używałem tego sprzętu :) ) dzięki chłopakom z Szkolnej Akademii Smaku....Wy możecie go przygotować na parze lub po prostu usmażyć !!!
SKŁADNIKI na 4 porcje;
- 4 KAWAŁKI ŁOSOSIA
- OLIWA
- SÓL MORSKA
PUREE z GROSZKU:
- 2 PUSZKI ZIELONEGO GROSZKU
- 50 GRAM MASŁA
- SOK Z 1/2 CYTRYNY
- PĘCZEK PIETRUSZKI
- PĘCZEK SZCZYPIORKU
- ŁYŻKA ESTRAGONU
- WODA
WYKONANIE:
- ŁOSOSIA GOTUJEMY NA PARZE LUB SMAŻYMY ( JA ROBIŁEM SOUS VIDE W 50 STOPNIACH PRZEZ 35 MINUT - ŁOSOŚ/OLIWA/SÓL I NASTĘPNIE SMAŻYŁEM SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ 40 SEKUND NA PATELNI ).
- GROSZEK ( odcedzony z wody znajdującej się w puszce ) WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY WODĄ I DODAJEMY POKROJONY SZCZYPIOREK, ESTRAGON ORAZ PIETRUSZKĘ. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 20 MINUT. ODCEDZAMY DODAJEMY MASŁO I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
- UKŁADAMY NA TALERZ I ZAJADAMY. PROSTE SZYBKIE I PYSZNE DANIE.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz