piątek, 14 listopada 2014

ŁOSOŚ na PUREE GROSZKOWYM

Następny przepis, który przyrządzałem dla Pań z KGW Nowa Wieś...

Ja robiłem go Sous Vide ( pierwszy raz w życiu używałem tego sprzętu :) ) dzięki chłopakom z Szkolnej Akademii Smaku....Wy możecie go przygotować na parze lub po prostu usmażyć !!!



SKŁADNIKI na 4 porcje;
  • 4 KAWAŁKI ŁOSOSIA 
  • OLIWA
  • SÓL MORSKA
PUREE z GROSZKU:
  • 2 PUSZKI ZIELONEGO GROSZKU
  • 50 GRAM MASŁA
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY
  • PĘCZEK PIETRUSZKI
  • PĘCZEK SZCZYPIORKU
  • ŁYŻKA ESTRAGONU
  • WODA

WYKONANIE:
  • ŁOSOSIA GOTUJEMY NA PARZE LUB SMAŻYMY ( JA ROBIŁEM SOUS VIDE W 50 STOPNIACH PRZEZ 35 MINUT - ŁOSOŚ/OLIWA/SÓL I NASTĘPNIE SMAŻYŁEM SKÓRĄ DO DOŁU PRZEZ 40 SEKUND NA PATELNI ).
  • GROSZEK ( odcedzony z wody znajdującej się w puszce ) WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY WODĄ I DODAJEMY POKROJONY SZCZYPIOREK, ESTRAGON ORAZ PIETRUSZKĘ. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 20 MINUT. ODCEDZAMY DODAJEMY MASŁO I BLENDUJEMY NA GŁADKO.
  • UKŁADAMY NA TALERZ I ZAJADAMY. PROSTE SZYBKIE I PYSZNE DANIE.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz