czwartek, 20 listopada 2014

PRZYSTAWKA z KURCZAKA NA MAGICZNYM PUREE

Gotowania w Szkolnej Akademii Smaku ciąg dalszy...
Dziś mała przystawka dla 6 osób, ale za to jaka smaczna :) 


KURCZAK:
  • 6 PODUDZI Z KURCZAKA ( ze skórą )
  • SÓL MORSKA
  • ŚWIEŻE OREGANO
  • 6 ŁYŻECZEK MASŁA
  • 6 PLASTERKÓW SERA PLEŚNIOWEGO
  • OLIWA
  • CZOSNEK
  • PIEPRZ
PUREE:
  • 1/2 KG ZIEMNIAKÓW
  • LITR MLEKA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • SÓL
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SZAFRANU
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 1 ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO
DRESING CYTRYNOWY:
  • 1/3 SZKLANKI OLIWY
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY
  • SÓL/PIEPRZ
  • POSIEKANY ŚWIEŻY TYMIANEK

WYKONANIE:
  • PODUDZIA Z KURCZAKA MYJEMY I OSUSZAMY. POD SKÓRĘ WKŁADAMY PO 1 ŁYŻECZCE MASŁA, PO PÓŁ ZĄBKA CZOSNKU I KAWAŁECZEK SERA PLEŚNIOWEGO. UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY DELIKATNIE OLIWĄ I POSYPUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI ŚWIEŻEGO OREGANO.
  • WKŁADAMY DO PIECA NAGRZANEGO ( 200 stopni ). PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30 - 35 MINUT.
  • TERAZ PUREE: ZIEMNIAKI OBIERAMY WRZUCAMY DO RONDELKA ZALEWAMY MLEKIEM I DODAJEMY 2 ZĄBKI CZOSNKU. DOPRAWIAMY SOLĄ. GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI.
  •  DRESING: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA I ODSTAWIAMY.
  • JAK MAMY JUŻ UGOTOWANE ZIEMNIAKI TO ODCEDZAMY I DODAJEMY MASŁO, JOGURT I SZAFRAN. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • PODAJEMY Z NASZYM KURCZAKIEM I POLEWAMY DRESINGIEM CYTRYNOWYM.






1 komentarz: