Gotowania w Szkolnej Akademii Smaku ciąg dalszy...
Dziś mała przystawka dla 6 osób, ale za to jaka smaczna :)
KURCZAK:
- 6 PODUDZI Z KURCZAKA ( ze skórą )
- SÓL MORSKA
- ŚWIEŻE OREGANO
- 6 ŁYŻECZEK MASŁA
- 6 PLASTERKÓW SERA PLEŚNIOWEGO
- OLIWA
- CZOSNEK
- PIEPRZ
PUREE:
- 1/2 KG ZIEMNIAKÓW
- LITR MLEKA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- SÓL
- PÓŁ ŁYŻECZKI SZAFRANU
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- 1 ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO
DRESING CYTRYNOWY:
- 1/3 SZKLANKI OLIWY
- SOK Z 1/2 CYTRYNY
- SÓL/PIEPRZ
- POSIEKANY ŚWIEŻY TYMIANEK
WYKONANIE:
- PODUDZIA Z KURCZAKA MYJEMY I OSUSZAMY. POD SKÓRĘ WKŁADAMY PO 1 ŁYŻECZCE MASŁA, PO PÓŁ ZĄBKA CZOSNKU I KAWAŁECZEK SERA PLEŚNIOWEGO. UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA, POLEWAMY DELIKATNIE OLIWĄ I POSYPUJEMY KILKOMA GAŁĄZKAMI ŚWIEŻEGO OREGANO.
- WKŁADAMY DO PIECA NAGRZANEGO ( 200 stopni ). PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 30 - 35 MINUT.
- TERAZ PUREE: ZIEMNIAKI OBIERAMY WRZUCAMY DO RONDELKA ZALEWAMY MLEKIEM I DODAJEMY 2 ZĄBKI CZOSNKU. DOPRAWIAMY SOLĄ. GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI.
- DRESING: WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBA I ODSTAWIAMY.
- JAK MAMY JUŻ UGOTOWANE ZIEMNIAKI TO ODCEDZAMY I DODAJEMY MASŁO, JOGURT I SZAFRAN. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
- PODAJEMY Z NASZYM KURCZAKIEM I POLEWAMY DRESINGIEM CYTRYNOWYM.
Bardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuń