czwartek, 18 grudnia 2014

przystawka Wigilijna czyli BARSZCZ po Mojemu...

Kto powiedział, że barszcz musi się jeść w talerzu na zupę, a gdyby tak zjeść go z talerza obiadowego jako przystawkę w otoczeniu pietruszki i jabłka....

Przedstawiam Wam wariację na temat barszczu w formie galaretki !!!

Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.

Przepis powinien wystarczyć na przygotowanie 12 porcji.




SKŁADNIKI na BARSZCZ:
  • 1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
  • 1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • LIŚĆ LAUROWY
  • KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKA ZIARENEK PIEPRZU
  • dodatkowo na każde 500 ml barszczu dodajemy 5 gram AGAR'u ( czyli w naszym przypadku 15 gram AGAR'u - można już kupić go normalnie w sklepie, najczęściej z przyprawami ekologicznymi ).

KAPUSTA z GRZYBAMI:
  • 2 SZKLANKI KISZONEJ KAPUSTY
  • SZKLANKA SUSZONYCH GRZYBÓW
  • PIEPRZ

PESTO PIETRUSZKOWE:
  • PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
  • 1/2 SZKLANKI OLIWY
  • SÓL 
  • PIEPRZ

DODATKI:
  • 2 DUŻE PIETRUSZKI
  • 2 JABŁKA
  • SOK Z CYTRYNY do skropienia
  • NATKA PIETRUSZKI do ozdoby
  • RUKIEW WODNA

WYKONANIE:
  • NA SAM POCZĄTEK - DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZCIE GRZYBY W WODZIE ŻEBY ZMIĘKŁY.
  • BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ( gotujcie buraki około 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia !!! ). DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
  • NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ I DODAĆ AGAR - MIESZAĆ TRZEPACZKĄ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 2 MINUTY.
  • PRZELAĆ DO KILKU NACZYŃ ŻAROODPORNYCH - CHODZI O TO BY POWSTAŁA NAM GALARETKA O GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM.
  • TERAZ PESTO - ZMIKSOWAĆ BLENDEREM OLIWĘ Z PIETRUSZKĄ ( około 5 minut ) DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PESTO MOŻEMY PODGRZAĆ PRZED PODANIEM DODA TO TO WIĘCEJ AROMATU.
  • KAPUSTA Z GRZYBAMI - KAPUSTĘ RAZEM Z POSIEKANYMI GRZYBAMI ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA. PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY DOKŁADNIE Z WODY I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA PAPKĘ I DOPRAWIAMY PIEPRZEM. 
  • PRZED PODANIEM MOŻEMY PODSMAŻYĆ NA MAŚLE I PODAĆ W FORMIE tzw. ŁEZKI, która formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.
  • DODATKI Z JABŁKA I PIETRUSZKI - JABŁKA UMYĆ I POKROIĆ RAZEM ZE SKÓRĄ NA 2 - 3 MILIMETROWE PLASTERKI. PIETRUSZKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ PIEKARNIK I NA JEDNEJ FOLII ALUMINIOWEJ ROZŁOŻYĆ JABŁKA, SKROPIONE SOKIEM Z CYTRYNY, A NA DRUGIEJ PIETRUSZKĘ SKROPIONĄ OLIWĄ I POSYPANĄ SOLĄ MORSKĄ. 
  • PIECZEMY DO UZYSKANIA MIĘKKOŚCI I ŁADNEGO KOLORU ( około 15 minut w 180 stopniach ).
  • PIETRUSZKĘ MOŻECIE RÓWNIEŻ UGOTOWAĆ.

  • TERAZ ZOSTAJE NAM TYLKO WYKROJENIE POŻĄDANEGO KSZTAŁTU NASZEJ GALARETKI I SKOMPONOWANIE TALERZA WEDŁUG WASZEJ WIZJI. 
  • NIE PISAŁEM W SKŁADNIKACH, ALE MOŻECIE ŚMIAŁO DODAĆ JESZCZE KROPKI ZE ŚMIETANY.





1 komentarz: