Przedstawiam Wam wariację na temat barszczu w formie galaretki !!!
Do przygotowania przepisu wykorzystałem BLENDER RĘCZNY Firmy SENCOR Stick Blender SHB 4364RD.
Przepis powinien wystarczyć na przygotowanie 12 porcji.
SKŁADNIKI na BARSZCZ:
- 1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
- 1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
- 1 MAŁA CEBULKA
- LIŚĆ LAUROWY
- KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- KILKA ZIARENEK PIEPRZU
- dodatkowo na każde 500 ml barszczu dodajemy 5 gram AGAR'u ( czyli w naszym przypadku 15 gram AGAR'u - można już kupić go normalnie w sklepie, najczęściej z przyprawami ekologicznymi ).
KAPUSTA z GRZYBAMI:
- 2 SZKLANKI KISZONEJ KAPUSTY
- SZKLANKA SUSZONYCH GRZYBÓW
- PIEPRZ
PESTO PIETRUSZKOWE:
- PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
- 1/2 SZKLANKI OLIWY
- SÓL
- PIEPRZ
DODATKI:
- 2 DUŻE PIETRUSZKI
- 2 JABŁKA
- SOK Z CYTRYNY do skropienia
- NATKA PIETRUSZKI do ozdoby
- RUKIEW WODNA
WYKONANIE:
- NA SAM POCZĄTEK - DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZCIE GRZYBY W WODZIE ŻEBY ZMIĘKŁY.
- BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ( gotujcie buraki około 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia !!! ). DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
- NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ I DODAĆ AGAR - MIESZAĆ TRZEPACZKĄ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 2 MINUTY.
- PRZELAĆ DO KILKU NACZYŃ ŻAROODPORNYCH - CHODZI O TO BY POWSTAŁA NAM GALARETKA O GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM.
- TERAZ PESTO - ZMIKSOWAĆ BLENDEREM OLIWĘ Z PIETRUSZKĄ ( około 5 minut ) DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PESTO MOŻEMY PODGRZAĆ PRZED PODANIEM DODA TO TO WIĘCEJ AROMATU.
- KAPUSTA Z GRZYBAMI - KAPUSTĘ RAZEM Z POSIEKANYMI GRZYBAMI ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA. PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY DOKŁADNIE Z WODY I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA PAPKĘ I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
- PRZED PODANIEM MOŻEMY PODSMAŻYĆ NA MAŚLE I PODAĆ W FORMIE tzw. ŁEZKI, która formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.
- DODATKI Z JABŁKA I PIETRUSZKI - JABŁKA UMYĆ I POKROIĆ RAZEM ZE SKÓRĄ NA 2 - 3 MILIMETROWE PLASTERKI. PIETRUSZKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ PIEKARNIK I NA JEDNEJ FOLII ALUMINIOWEJ ROZŁOŻYĆ JABŁKA, SKROPIONE SOKIEM Z CYTRYNY, A NA DRUGIEJ PIETRUSZKĘ SKROPIONĄ OLIWĄ I POSYPANĄ SOLĄ MORSKĄ.
- PIECZEMY DO UZYSKANIA MIĘKKOŚCI I ŁADNEGO KOLORU ( około 15 minut w 180 stopniach ).
- PIETRUSZKĘ MOŻECIE RÓWNIEŻ UGOTOWAĆ.
- TERAZ ZOSTAJE NAM TYLKO WYKROJENIE POŻĄDANEGO KSZTAŁTU NASZEJ GALARETKI I SKOMPONOWANIE TALERZA WEDŁUG WASZEJ WIZJI.
- NIE PISAŁEM W SKŁADNIKACH, ALE MOŻECIE ŚMIAŁO DODAĆ JESZCZE KROPKI ZE ŚMIETANY.
pięknie podane :) smaki też cudne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam