poniedziałek, 19 stycznia 2015

HERBATA Deserowa z Pomarańczami...

Fajny/Prosty/Ciekawy i co najważniejsze SMACZNY deser, który zaskoczy Waszych gości i nie tylko...



SKŁADNIKI:
  • 4 ŁYŻKI ZIELONEJ HERBATY lub ZWYKŁEJ ( opcjonalnie 2 torebki )
  • 500 ML WODY
  • 5 GRAM AGAR'u
  • 40 GRAM BRĄZOWEGO CUKRU 
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY 
DODATKI:
  • 2 DUŻE POMARAŃCZE
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • MIESZANKA CYNAMONU Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I ANYŻEM ( 2 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta anyżu )

WYKONANIE:
  • W NIEWIELKIEJ ILOŚCI WRZĄTKU ( 50 ml ) PARZYMY HERBATĘ. NASTĘPNIE PRZECEDZAMY DO GARNKA Z RESZTĄ WODY ( 450 ml ). DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY - MIESZAMY I ZAGOTOWUJEMY. 
  • NASTĘPNIE DODAJEMY AGAR I INTENSYWNIE MIESZAMY ( gotujemy przez 2 minuty ). GOTOWĄ HERBATĘ WYLEWAMY DO PŁASKIEGO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO ( max 3 - 4 milimetry grubości ). ODSTAWIAMY NA 30 - 40 MINUT W CHŁODNE MIEJSCE.
  • POMARAŃCZE OBIERAMY, KROIMY W KAWAŁKI I UKŁADAMY NA TALERZU.
  • ZASTYGNIĘTA HERBATĘ KROIMY W FORMIE MAKARONU I UKŁADAMY NA POKROJONYCH POMARAŃCZACH. POSYPUJEMY MIESZANKĄ PRZYPRAW I OZDABIAMY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ.



1 komentarz: