SKŁADNIKI:
- 4 ŁYŻKI ZIELONEJ HERBATY lub ZWYKŁEJ ( opcjonalnie 2 torebki )
- 500 ML WODY
- 5 GRAM AGAR'u
- 40 GRAM BRĄZOWEGO CUKRU
- SOK Z 1/2 CYTRYNY
DODATKI:
- 2 DUŻE POMARAŃCZE
- ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
- MIESZANKA CYNAMONU Z GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I ANYŻEM ( 2 łyżki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta anyżu )
WYKONANIE:
- W NIEWIELKIEJ ILOŚCI WRZĄTKU ( 50 ml ) PARZYMY HERBATĘ. NASTĘPNIE PRZECEDZAMY DO GARNKA Z RESZTĄ WODY ( 450 ml ). DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY - MIESZAMY I ZAGOTOWUJEMY.
- NASTĘPNIE DODAJEMY AGAR I INTENSYWNIE MIESZAMY ( gotujemy przez 2 minuty ). GOTOWĄ HERBATĘ WYLEWAMY DO PŁASKIEGO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO ( max 3 - 4 milimetry grubości ). ODSTAWIAMY NA 30 - 40 MINUT W CHŁODNE MIEJSCE.
- POMARAŃCZE OBIERAMY, KROIMY W KAWAŁKI I UKŁADAMY NA TALERZU.
- ZASTYGNIĘTA HERBATĘ KROIMY W FORMIE MAKARONU I UKŁADAMY NA POKROJONYCH POMARAŃCZACH. POSYPUJEMY MIESZANKĄ PRZYPRAW I OZDABIAMY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ.
Genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń