Pyszne kulki z mięsa mielonego, a do tego sos pomidorowy z nutą cynamonu !!!
SKŁADNIKI:
- 1 MAŁA BUŁKA najlepiej czerstwa
- MLEKO do namoczenia bułki
- 400 GRAM MIĘSA MIELONEGO
- 1 JAJKO
- SÓL i PIEPRZ
- 1 MAŁA SZALOTKA
- BUŁKA TARTA do obtoczenia
- OLEJ do smażenia
SOS POMIDOROWY:
- 1 PUSZKA OBRANYCH POMIDORÓW
- ŁYŻECZKA CUKRU
- ŁYŻECZKA CYNAMONU
- 1 MAŁA ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
- 1/3 SZKLANKI CZERWONEGO WINA
- ŁYŻKA MASŁA
- ŁYŻECZKA PIEPRZU
- 2 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
- PRZYGOTOWUJEMY SOS - ROZGRZEWAMY W RONDELKU OLIWĘ I WRZUCAMY POMIDORY, POKROJONY SELER, CUKIER I PIEPRZ. GOTUJEMY OKOŁO 10 MINUT POD POKRYWKĄ.
- NASTĘPNIE MIKSUJEMY NA GŁADKO. DODAJEMY WINO I CYNAMON. GOTUJEMY OKOŁO 15 - 20 MINUT od czasu do czasu mieszając.
- MIĘDZY CZASIE JAK BĘDZIE POTRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WODY ( jeśli sos będzie za gęsty ). NA SAM KONIEC DODAĆ ŁYŻKĘ MASŁA I WYMIESZAĆ.
- PRZED PODANIEM PODGRZAĆ.
- TERAZ NASZE "FERRERO ROCHER" - BUŁKĘ NAMOCZYĆ PRZEZ OKOŁO 10 MINUT W MLEKU. NASTĘPNIE ODSĄCZYĆ I DODAĆ MIĘSO, POKROJONĄ BARDZO DROBNO CEBULKĘ, JAJKO ORAZ DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
- WYRABIAMY RĘKOMA PRZEZ 5 MINUT.
- FORMUJEMY KULKI I OBTACZAMY W BUŁCE TARTEJ.
- SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANYM OLEJU Z KAŻDEJ STRONY PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
- NASTĘPNIE WKŁADAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO 150 STOPNI NA 10 MINUT.
- PODAJEMY Z SOSEM/CHLEBEM/ZIEMNIAKAMI/RYŻEM... CO TAM CHCECIE... CO LUBICIE :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz