- 10 sztuk MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
- ŁYŻKA SOLI
- GAŁĄZKA ROZMARYNU
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 10 RZODKIEWEK
- LIŚCIE ŚWIEŻEJ MIĘTY
- LIŚCIE ŚWIEŻEJ RUKWI WODNEJ
- 2 SZKLANKI UGOTOWANEGO i OBRANEGO BOBU
- 10 SZTUK ZIELONYCH SZPARAGÓW
- OLIWA DO SKROPIENIA
- 1 - 2 ŁYŻKI OCTU BALSAMICZNEGO
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY ( do skropienia )
- WOŁOWINA po około 100 - 150 GRAM
- OLIWA
- SÓL MORSKA/PIEPRZ
- ŚWIEŻY TYMIANEK
WYKONANIE:
- ZIEMNIAKI MYJEMY I GOTUJEMY W ŁUPINKACH DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE, DODATKOWO DORZUCAMY GAŁĄZKĘ ROZMARYNU I DWA ZĄBKI CZOSNKU.
- W MIĘDZY CZASIE OBIERAMY BÓB.
- LIŚCIE ZIÓŁ MYJEMY I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY - DODAMY JE NA KONIEC DO NASZEJ MICHY.
- SZPARAGI GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ 5 - 8 MINUT.
- RZODKIEWKĘ KROIMY NA PÓŁ I PODSMAŻAMY NA OLIWIE Z DODATKIEM OCTU BALSAMICZNEGO. PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
- WOŁOWINĘ PRZYGOTOWUJEMY JAK ZIEMNIAKI JUŻ BĘDĄ UGOTOWANE - SMARUJEMY KAŻDY KAWAŁEK OLIWĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, WRZUCAMY TYMIANEK I SMAŻYMY NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA ( JA smażyłem po minucie, z każdej strony ).
- DAJEMY DO ODPOCZĘCIA NA KRATCE I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ.
- KROIMY W PLASTERKI.
- UGOTOWANE ZIEMNIAKI KROIMY NA PÓL WRZUCAMY DO MISKI I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. MIESZAMY I ZAJADAMY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz