poniedziałek, 22 czerwca 2015

...a NA OBIAD SOLIDNA MICHA

SKŁADNIKI na 2 SOLIDNE PORCJE:
  • 10 sztuk MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
  • ŁYŻKA SOLI
  • GAŁĄZKA ROZMARYNU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 10 RZODKIEWEK
  • LIŚCIE ŚWIEŻEJ MIĘTY
  • LIŚCIE ŚWIEŻEJ RUKWI WODNEJ
  • 2 SZKLANKI UGOTOWANEGO i OBRANEGO BOBU
  • 10 SZTUK ZIELONYCH SZPARAGÓW
  • OLIWA DO SKROPIENIA
  • 1 - 2 ŁYŻKI OCTU BALSAMICZNEGO
  • 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY ( do skropienia )
  • WOŁOWINA po około 100 - 150 GRAM
  • OLIWA 
  • SÓL MORSKA/PIEPRZ
  • ŚWIEŻY TYMIANEK

WYKONANIE:
  • ZIEMNIAKI MYJEMY I GOTUJEMY W ŁUPINKACH DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE, DODATKOWO DORZUCAMY GAŁĄZKĘ ROZMARYNU I DWA ZĄBKI CZOSNKU.
  • W MIĘDZY CZASIE OBIERAMY BÓB.
  • LIŚCIE ZIÓŁ MYJEMY I SKRAPIAMY SOKIEM Z CYTRYNY - DODAMY JE NA KONIEC DO NASZEJ MICHY.
  • SZPARAGI GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ 5 - 8 MINUT.
  • RZODKIEWKĘ KROIMY NA PÓŁ I PODSMAŻAMY NA OLIWIE Z DODATKIEM OCTU BALSAMICZNEGO. PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.

  • WOŁOWINĘ PRZYGOTOWUJEMY JAK ZIEMNIAKI JUŻ BĘDĄ UGOTOWANE - SMARUJEMY KAŻDY KAWAŁEK OLIWĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ, WRZUCAMY TYMIANEK I SMAŻYMY NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA ( JA smażyłem po minucie, z każdej strony ). 
  • DAJEMY DO ODPOCZĘCIA NA KRATCE I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ.
  • KROIMY W PLASTERKI.

  • UGOTOWANE ZIEMNIAKI KROIMY NA PÓL WRZUCAMY DO MISKI I DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW. MIESZAMY I ZAJADAMY.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz