Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku.
* dla tych co wolą zupy krem jest rada po prostu całość zmiksujcie ;)
SKŁADNIKI:
- 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
- 1 POR
- 1/2 SELERA NACIOWEGO
- 2 MARCHEWKI
- 500 ML BULIONU WARZYWNEGO
- 1 CEBULA
- 3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
- 2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
- SÓL/PIEPRZ do smaku
- 3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
- 1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku
WYKONANIE:
- POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
- W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
- DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
- NA KONIEC DODAJEMY PESTO I MIESZAMY.
W tym tygodniu na pewno będzie przyrządzone :)
OdpowiedzUsuńNo i takiej zupy właśnie szukałem. Dzieki
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam!Chyba najwyższa pora to zmienić;)
OdpowiedzUsuń