poniedziałek, 31 sierpnia 2015

ZUPA z GROSZKU

Ostatnie dni lata... i czas do szkoły !!!
Dlatego mam dla Was pyszną bombę witaminową w postaci zupy z groszku.


* dla tych co wolą zupy krem jest rada po prostu całość zmiksujcie ;) 


SKŁADNIKI:
  • 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
  • 1 POR
  • 1/2 SELERA NACIOWEGO
  • 2 MARCHEWKI
  • 500 ML BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 CEBULA
  • 3 - 4 ŁYŻKI OLIWY
  • 2 ŁYŻKI ZIELONEGO PESTO
  • SÓL/PIEPRZ do smaku
  • 3 - 4 GAŁĄZKI TYMIANKU
  • 1 ŁYŻECZKA PAPRYCZKI CHILLI w proszku

WYKONANIE:
  • POR, SELER, MARCHEWKĘ I CEBULĘ MYJEMY, OBIERAMY I KROIMY W KOSTKĘ.
  • W RONDELKU ROZGRZEWAMY OLIWĘ I WRZUCAMY POKROJONE WARZYWA. SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT. NA SAM KONIEC DODAJEMY SÓL, PIEPRZ, TYMIANEK ORAZ CHILLI.
  • DO PODSMAŻONYCH WARZYW DOLEWAMY BULION I ZMNIEJSZAMY OGIEŃ. GOTUJEMY PRZEZ 10 MINUT. PO TYM CZASIE DODAJEMY GROSZEK I GOTUJEMY JESZCZE PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • NA KONIEC DODAJEMY PESTO I MIESZAMY.


4 komentarze:

  1. W tym tygodniu na pewno będzie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i takiej zupy właśnie szukałem. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiej nie jadłam!Chyba najwyższa pora to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń