Idealne na słoneczne dni :) w połączeniu z truskawkami jest mega pyszne !!!
A dlaczego jogurt grecki ??? - bo zawiera niewiele tłuszczu. Jest robiony ze specjalnie przygotowanego mleka beztłuszczowego.
Zawiera duże ilości żywych kultur bakterii i więcej białka niż zwykły jogurt.
SKŁADNIKI:
- 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- SZKLANKA CUKRU ( ja dałem brązowy )
- 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
- 2 ŁYŻKI CUKRU WANILINOWEGO ( chyba, że macie waniliowy )
- 4 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- 2 JAJKA
- 1 SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO LIGHT
DODATKI:
- 500 GRAM TRUSKAWEK
- 1 KISIEL TRUSKAWKOWY ( błyskawiczny )
- CUKIER PUDER DO POSYPANIA
WYKONANIE:
- CUKIER Z CUKREM WANILINOWYM WYMIESZAĆ ZE SOBĄ. MASŁO ROZTOPIĆ I OSTUDZIĆ.
- W DRUGIEJ MISCE POŁĄCZYĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.
- DO CUKRU WBIĆ JAJKA I UBIĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ. NASTĘPNIE DODAĆ MASŁO, JOGURT I MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DELIKATNIE POŁĄCZYĆ W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.
- PRZYGOTUJCIE ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BLASZKĘ I WYSMARUJCIE JĄ MASŁEM.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
- PRZYGOTOWAĆ KISIEL BŁYSKAWICZNY WEDŁUG INSTRUKCJI Z OPAKOWANIA. TRUSKAWKI POKROIĆ NA DWIE CZĘŚCI I WYMIESZAĆ Z KISIELEM.
- WYŁOŻYĆ MASĘ RÓWNOMIERNIE NA BLASZKĘ DODAĆ TRUSKAWKI I WSTAWIĆ DO NAGRZANEGO PIEKARNIKA.
- PIEC PRZEZ OKŁO 30 MINUT.
- CIASTO BĘDZIE GOTOWE JAK BRZEGI BĘDĄ ODCHODZIĆ OD BLASZKI, ZARUMIENI SIĘ Z WIERZCHU, A PO WŁOŻENIU DREWNIANEGO PATYCZKA CIASTO NIE BĘDZIE SIĘ LEPIĆ.
- PO WYSTUDZENIU POSYPAĆ CUKREM PUDREM ....I GOTOWE !!!
Dzis przygotuje to ciasto ciekawe jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńZrobiłam i ja :) Z malinami i jeżynami :D
OdpowiedzUsuńhttp://gotujzkasia.pl/2014/07/11/jogurtowe-ciasto-z-malinami-i-jezynami/
Apetyczne ciasto, ale aż 3 łyżki proszku do pieczenia? ;)
OdpowiedzUsuńSzymon, na cooklecie w tym przepisie napisałeś 2 łyżeczki. Ja tyle dałam i wystarczyło :)
Usuń