Postaram się pokazać Wam znane, mniej znane lub całkiem nowe dania w odświeżonej wersji - odpicowane ;) będą także recenzje książek, opinie o restauracjach, gadżety kulinarne i inne różne różności...
Długo myślałem co by tu zrobić na pierwszy przepis ?!?!?! I postanowiłem zrobić Mój ulubiony smakołyk czyli PIZZĘ - znana, lubiana, każdy robi inaczej. Ja przedstawię moją wersję.
Zapraszam Serdecznie i Życzę Smacznego !!!
Jak już wyżej wspomniałem zabieramy się za PIZZĘ - potrawę kuchni włoskiej, która jest znana na całym świecie. W podstawowej wersji była robiona z ciasta makaronowego, dopiero później zaczęto robić ją z ciasta drożdżowego. Smarowano ja sosem pomidorowym, posypywano tartą mozzarellą, ziołami i pieczono w mocno rozgrzanym piecu.
Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku, kiedy do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć pizzę - na której znajdowały się pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją MARGHERITA.
Ja przygotuje prostą i smaczną PIZZĘ z rukolą i szynką parmeńską.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 SZKLANKI MĄKI
- 1 i 1/2 ŁYŻKI DROŻDŻY
- 1 ŁYŻKA SOLI
- 1 ŁYŻKA CUKRU
- 300 ML LETNIEJ WODY
- 3 ŁYŻKI OLIWY
SOS POMIDOROWY:
- 1 OPAKOWANIE PRZECIERU POMIDOROWEGO ( 500 ML )
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- 1 ŁYŻKA OLIWY
- ZĄBEK CZOSNKU
- 3 ŁYŻKI BAZYLI "KAMIS"
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ŚWIEŻO MIELONEGO
DODATKI:
- SER MOZZARELLA
- SZYNKA PARMEŃSKA
- ŚWIEŻA RUKOLA
- POMIDORKI KOKTAJLOWE
WYKONANIE:
- NA JEDEN DZIEŃ PRZED ZJEDZENIEM PIZZY PRZYGOTOWUJEMY CIASTO. PRZESIEWAMY DO MISKI MĄKĘ, DODAJEMY DROŻDŻE, SÓL I CUKIER. MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ, DODAJEMY LETNIĄ WODĘ I OLIWĘ. WYRABIAMY MIKSEREM LUB RĘCZNIE, AŻ SKŁADNIKI POŁĄCZĄ SIĘ W JEDNOLITĄ BRYŁĘ.
- UFORMOWANE CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI I WKŁADAMY DO OSOBNYCH POJEMNIKÓW PLASTIKOWYCH ( CIASTO POWIĘKSZY SWOJA OBJĘTOŚĆ !!! ) NA 1 DO 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM I WKŁADAMY DO LODÓWKI.
- NA OKOŁO 3 GODZINY PRZED PIECZENIEM WYJĄĆ CIASTO Z LODÓWKI OPRÓSZYĆ MĄKĄ I PRZEŁOŻYĆ DO DUŻYCH MISEK I PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ DO PONOWNEGO WYRASTANIA ( TYM RAZEM W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ).
- PRZYGOTOWUJEMY SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO I DODAĆ OLIWĘ. ZETRZEĆ CZOSNEK, DODAĆ DO GARNKA I CHWILKĘ PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY I PRZYPRAWY. ZAGOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU I OD CZASU DO CZASU MIESZAĆ. GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 10 MINUT. OSTUDZIĆ.
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 250 STOPNI.
- CIASTO NA PIZZĘ ROZCIĄGAMY PALCAMI LUB ROZWAŁKOWUJEMY DO WYBRANEJ PRZEZ NAS GRUBOŚCI I PRZEKŁADAMY NA KAMIEŃ DO PIECZENIA LUB BLASZANĄ FORMĘ.
- SMARUJEMY SOSEM, POSYPUJEMY SEREM I WKŁADAMY DO PIECA.
- PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 8 - 10 MINUT.
- POSYPUJEMY RUKOLĄ, KŁADZIEMY SZYNKĘ I POMIDORKI.
Pizza wygląda obłędnie i bardzo chcę ją zrobić, ale czy mógłbyś napisać jakie drożdże dodać? suche czy w kostce? Jak tylko upiekę, to napiszę jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńJa użyłem jednego opakowania suchych drożdży :)
OdpowiedzUsuńPizza rewelacyjna!!!! Pierwszy raz zrobiłam domowe ciasto, które smakuje jak z pizzerii.
OdpowiedzUsuń