poniedziałek, 10 marca 2014

WITAM SERDECZNIE - na dobry początek PIZZA !!!

Witam Serdecznie na Uroczystym Otwarciu Mojego nowego BLOG'a pod tytułem PRZEPIS NA PRZEPIS.
Postaram się pokazać Wam znane, mniej znane lub całkiem nowe dania w odświeżonej wersji - odpicowane ;) będą także recenzje książek, opinie o restauracjach, gadżety kulinarne i inne różne różności...


Długo myślałem co by tu zrobić na pierwszy przepis ?!?!?! I postanowiłem zrobić Mój ulubiony smakołyk czyli  PIZZĘ - znana, lubiana, każdy robi inaczej. Ja przedstawię moją wersję.

Zapraszam Serdecznie i Życzę Smacznego !!!




Jak już wyżej wspomniałem zabieramy się za PIZZĘ - potrawę kuchni włoskiej, która jest znana na całym świecie. W podstawowej wersji była robiona z ciasta makaronowego, dopiero później zaczęto robić ją z ciasta drożdżowego. Smarowano ja sosem pomidorowym, posypywano tartą mozzarellą, ziołami i pieczono w mocno rozgrzanym piecu.

Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 roku, kiedy do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy piekarz Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć pizzę - na której znajdowały się pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją MARGHERITA.

Ja przygotuje prostą i smaczną PIZZĘ z rukolą i szynką parmeńską.


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 SZKLANKI MĄKI
  • 1 i 1/2 ŁYŻKI DROŻDŻY
  • 1 ŁYŻKA SOLI
  • 1 ŁYŻKA CUKRU
  • 300 ML LETNIEJ WODY
  • 3 ŁYŻKI OLIWY

SOS POMIDOROWY:
  • 1 OPAKOWANIE PRZECIERU POMIDOROWEGO ( 500 ML )
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 1 ŁYŻKA OLIWY
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • 3 ŁYŻKI BAZYLI "KAMIS"
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU ŚWIEŻO MIELONEGO

DODATKI:
  • SER MOZZARELLA
  • SZYNKA PARMEŃSKA
  • ŚWIEŻA RUKOLA
  • POMIDORKI KOKTAJLOWE

WYKONANIE:
  • NA JEDEN DZIEŃ PRZED ZJEDZENIEM PIZZY PRZYGOTOWUJEMY CIASTO. PRZESIEWAMY DO MISKI MĄKĘ, DODAJEMY DROŻDŻE, SÓL I CUKIER. MIESZAMY DOKŁADNIE ŁYŻKĄ, DODAJEMY LETNIĄ WODĘ I OLIWĘ. WYRABIAMY MIKSEREM LUB RĘCZNIE, AŻ SKŁADNIKI POŁĄCZĄ SIĘ W JEDNOLITĄ BRYŁĘ. 
  • UFORMOWANE CIASTO DZIELIMY NA DWIE CZĘŚCI I WKŁADAMY DO OSOBNYCH POJEMNIKÓW PLASTIKOWYCH ( CIASTO POWIĘKSZY SWOJA OBJĘTOŚĆ !!! ) NA 1 DO 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM I WKŁADAMY DO LODÓWKI.
  • NA OKOŁO 3 GODZINY PRZED PIECZENIEM WYJĄĆ CIASTO Z LODÓWKI OPRÓSZYĆ MĄKĄ I PRZEŁOŻYĆ DO DUŻYCH MISEK I PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ DO PONOWNEGO WYRASTANIA ( TYM RAZEM W TEMPERATURZE POKOJOWEJ ).
  • PRZYGOTOWUJEMY SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO I DODAĆ OLIWĘ. ZETRZEĆ CZOSNEK, DODAĆ DO GARNKA I CHWILKĘ PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DODAĆ PRZECIER POMIDOROWY I PRZYPRAWY. ZAGOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU I OD CZASU DO CZASU MIESZAĆ. GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 10 MINUT. OSTUDZIĆ.
  •  ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 250 STOPNI.
  • CIASTO NA PIZZĘ ROZCIĄGAMY PALCAMI LUB ROZWAŁKOWUJEMY DO WYBRANEJ PRZEZ NAS GRUBOŚCI I PRZEKŁADAMY NA KAMIEŃ DO PIECZENIA LUB BLASZANĄ FORMĘ.
  • SMARUJEMY SOSEM, POSYPUJEMY SEREM I WKŁADAMY DO PIECA.
  • PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 8 - 10 MINUT.
  • POSYPUJEMY RUKOLĄ, KŁADZIEMY SZYNKĘ I POMIDORKI.
SMACZNEGO !!!







3 komentarze:

  1. Pizza wygląda obłędnie i bardzo chcę ją zrobić, ale czy mógłbyś napisać jakie drożdże dodać? suche czy w kostce? Jak tylko upiekę, to napiszę jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja użyłem jednego opakowania suchych drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pizza rewelacyjna!!!! Pierwszy raz zrobiłam domowe ciasto, które smakuje jak z pizzerii.

    OdpowiedzUsuń