Nazwa jest znana co najmniej od roku 1747, kiedy to opublikowano przepis w książce kucharskiej Hannah Glase The Art of Cookery Made Plain and Simple.
Pudding ma także swoje święto w Wielkiej Brytanii, które jest obchodzone w pierwszą niedzielę lutego.
Przepis bardzo prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Ogólnie najprościej jest zrobić tak: wziąć przeźroczystą szklankę i najpierw wbić jajka w naszym przypadku dwa i zobaczyć ile zajmują w szklance - wlać do miski i tyle samo objętości dać mleka, a następnie mąki.
Czyli jeśli wbijemy jajka i są do połowy szklanki to dajemy połowę mleka i następnie połowę szklanki mąki. Mieszamy i gotowe.
PROSTE ;)
SKŁADNIKI:
- 2 SZKLANKI 150 ML MĄKI
- 2 SZKLANKI 150 ML MLEKA
- 2 JAJKA
- ŁYŻECZKA SOLI
- OLEJ ROŚLINNY ( do foremek )
MOJE DODATKI:
WYKONANIE:
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIESZAMY.
- PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ NA MUFFINKI - DO KAŻDEGO ZAGŁĘBIENIA WLEWAMY PO 1 ŁYŻCE OLEJU I WSTAWIAMY NA OKOŁO 5 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI.
- WYJMUJEMY BLACHĘ I DO GORĄCEGO TŁUSZCZU WLEWAMY DO 3/4 WYSOKOŚCI CIASTO.
- JEŚLI CHCECIE MOŻECIE TERAZ DODAĆ POMIDORKI KOKTAJLOWE I PRZYPRAWY ( zanurzyć po 1 pomidorku i doprawić ). ALE NIE MUSICIE SAME TEŻ SMAKUJĄ PYSZNIE LUB Z SOSEM PIECZENIOWYM.
- WSTAWIAMY PONOWNIE DO PIEKARNIKA 180 STOPNI NA OKOŁO 30 MINUT - POWINNY MIEĆ KOLOR ZŁOTO - BRĄZOWY.
- GOTOWE MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz