piątek, 21 marca 2014

YORKSHIRE PUDDING

Yorkshire Pudding potrawa kuchni angielskiej o nieznanym pochodzeniu, tradycyjnie przypisywana hrabstwu Yorkshire, znana i bardzo lubiana w Wielkiej Brytanii. Najczęściej podawany jest zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w Boże Narodzenie.

Nazwa jest znana co najmniej od roku 1747, kiedy to opublikowano przepis w książce kucharskiej Hannah Glase The Art of Cookery Made Plain and Simple.

Pudding ma także swoje święto w Wielkiej Brytanii, które jest obchodzone w pierwszą niedzielę lutego.

Przepis bardzo prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Ogólnie najprościej jest zrobić tak: wziąć przeźroczystą szklankę i najpierw wbić jajka w naszym przypadku dwa i zobaczyć ile zajmują w szklance - wlać do miski i tyle samo objętości dać mleka, a następnie mąki.
Czyli jeśli wbijemy jajka i są do połowy szklanki to dajemy połowę mleka i następnie połowę szklanki mąki. Mieszamy i gotowe.
PROSTE ;)


SKŁADNIKI:
  • 2 SZKLANKI 150 ML MĄKI
  • 2 SZKLANKI 150 ML MLEKA
  • 2 JAJKA
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • OLEJ ROŚLINNY ( do foremek )

MOJE DODATKI:
  • POMIDORKI KOKTAJLOWE
  • TYMIANEK "KAMIS"
  • BAZYLIA "KAMIS"

WYKONANIE:
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIESZAMY.
  • PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ NA MUFFINKI - DO KAŻDEGO ZAGŁĘBIENIA WLEWAMY PO 1 ŁYŻCE OLEJU I WSTAWIAMY NA OKOŁO 5 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI.
  • WYJMUJEMY BLACHĘ I DO GORĄCEGO TŁUSZCZU WLEWAMY DO 3/4 WYSOKOŚCI CIASTO. 
  • JEŚLI CHCECIE MOŻECIE TERAZ DODAĆ POMIDORKI KOKTAJLOWE I PRZYPRAWY ( zanurzyć po 1 pomidorku i doprawić ). ALE NIE MUSICIE SAME TEŻ SMAKUJĄ PYSZNIE LUB Z SOSEM PIECZENIOWYM.
  • WSTAWIAMY PONOWNIE DO PIEKARNIKA 180 STOPNI NA OKOŁO 30 MINUT - POWINNY MIEĆ KOLOR ZŁOTO - BRĄZOWY.
  • GOTOWE MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! SMACZNEGO !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz