piątek, 9 maja 2014

BLINY z gotowanych ziemniaków

Bliny - to dla Mnie takie naleśniki w stylu "pankejków".
Są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Tradycyjnie spożywa się je w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem.

...istnieje wiele odmian i przepisów na bliny, a u Mnie na blogu bliny z gotowanych ziemniaków i nie byłbym Sobą jakbym czegoś nie dodał i nie zmienił :)


SKŁADNIKI na około 8 porcji:
  • 1 KG ZIEMNIAKÓW
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 
  • 1 JAJKO
  • SÓL
  • PIEPRZ Z MŁOTKOWANĄ KOLENDRĄ "KAMIS"
  • opcjonalnie MLEKO ( Ja dodałem około 1/2 szklanki )
  • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA

DODATKI opcjonalne:
  • ŁOSOŚ
  • CYTRYNA
  • ŚMIETANA
  • KAWIOR
  • ŚWIEŻY KOPEREK
  • ŚWIEŻA KOLENDRA

WYKONANIE:
  • ZIEMNIAKI UMYĆ, OBRAĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE. PO UGOTOWANIU PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASĘ DO ZIEMNIAKÓW I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
  • DO PRZECIŚNIĘTYCH I OSTUDZONYCH ZIEMNIAKÓW DODAĆ MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ ORAZ JAJKO. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM Z MŁOTKOWANA KOLENDRĄ.
  • SKŁADNIKI ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO ( jakby ciasto za bardzo się kleiło możecie śmiało dodać jeszcze troszkę mąki ). 
  • JA DODAŁEM 1/2 SZKLANKI MLEKA, TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁEM PRZEPIS, A TO JUŻ OD WAS ZALEŻY JAK WOLICIE ;)
  • CIASTO UFORMOWAĆ W DOŚĆ GRUBY PODŁUŻNY WAŁEK. PODZIELIĆ NOŻEM NA RÓWNE CZĘŚCI I UFORMOWAĆ W DŁONIACH PLACKI.
  • SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z DODATKIEM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z KAŻDEJ STRONY.
  • PODAJEMY Z ŁOSOSIEM ( surowym lub ugotowanym na parze ), KAWIOREM, PLASTERKIEM CYTRYNY, ŁYŻKĄ ŚMIETANY I POSYPANE KOPERKIEM. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz