Pęczotto świetnie nadaje się jako dodatek do mięs. Zrobione jest jak sama nazwa wskazuje z kaszy jęczmiennej typu pęczak, który jest najmniej przetworzoną z kasz i ma największe właściwości.
WAŻNE !!! Przed rozpoczęciem pęczotto zróbcie Sobie wywar z włoszczyzny z dodatkiem kości rosołowych ( lub tak jak ja z resztek cielęciny ) doprawcie sola i pieprzem. Następnie przecedźcie przez ścierkę, żeby był bez żadnych "farfocli".
SKŁADNIKI:
- 1 SZKLANKA PĘCZAK'a
- około 3 SZKLANKI WYWARU
- PĘCZEK BOTWINY
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 1 CEBULKA DYMKA lub SZALOTKA
- 1 ŁYŻKA JOGURTU NATURALNEGO
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- 2 ŁYŻKI OLIWY
WYKONANIE:
- ZAGOTOWUJEMY BULION.
- KROIMY BOTWINĘ ( bez buraczków ) NA DROBNE KAWAŁECZKI.
- NASTĘPNIE W RONDELKU PODGRZEWAMY OLIWĘ I DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK I CEBULKĘ. PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILKĘ I WSYPUJEMY PĘCZAK. PRAŻYMY GO PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY, AŻ STANIE SIĘ BŁYSZCZĄCY.
- DODAJEMY BOTWINĘ I ZALEWAMY 1 SZKLANKĄ WYWARU.
- OBSERWUJEMY PĘCZAK I OD CZASU DO CZASU MIESZAMY I UZUPEŁNIAMY WYWAR, AŻ UZYSKAMY POŻĄDANĄ MIĘKKOŚĆ ( Ja lubię al'dente ).
- JAK JUŻ BĘDZIE GOTÓW WEDŁUG WAS TO DAJEMY MU ODPAROWAĆ DO KOŃCA ( Uwaga nie przypalcie !!! ) I DODAJEMY ŁYŻKĘ MASŁA I JOGURTU - MIESZAMY I GOTOWE !!!
Pięknie podane!!
OdpowiedzUsuńA sposób podania rodem z najlepszych restauracji :D
Pozdrowionka :)
podanie oszałamiające! dawno nie jadłam pęczotto, a Twoje mega apetyczne.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJak ładnie podane :) Wygląda naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że kaszę można tak pieknie podać, też kupuję w lidlu, mają też fajny jogurt naturalny bio, mniam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest Przepyszne !!! nie uzyskałam tylko takie pięknego koloru ale w smaku rewelacja :)
OdpowiedzUsuń