Pyszny i sycący idealny na pochmurne, deszczowe dni !!!
SKŁADNIKI:
- 500 GRAM DYNI
- ŁYŻKA MASŁA
- ŁYŻKA OLIWY
- ŁYŻKA STARTEGO ŚWIERZEGO IMBIRU
- ŁYŻECZKA STARTEGO IMBIRU
- ŁYŻECZKA SPROSZKOWANEGO CHILLI
- BULIONU WARZYWNEGO
- ŁYŻKA PIEPRZU
- KMIN RZYMSKI
- SZCZYPTA SOLI
- ŁYŻKA ŚMIETANY 18% LUB 30 %
WYKONANIE:
- DYNIĘ MYJEMY, OBIERAMY, USUWAMY PESTKI I KROIMY W KOSTKĘ.
- W GARNKU ROZTAPIAMY MASŁO, WLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY STARTY ŚWIEŻY IMBIR I CHILLI. PODSMAŻAMY PRZEZ MINUTĘ. NASTĘPNIE WKŁADAMY DYNIĘ, POSYPUJEMY SOLĄ I PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY. DODAJEMY SPROSZKOWANY IMBIR I TYLE BULIONU ŻEBY PRZYKRYŁ DYNIĘ.
- GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 25 - 30 MINUT.
- DODAJEMY ŚMIETANĘ I MIKSUJEMY BLENDEREM NA GŁADKO ( w razie potrzeby przetrzeć jeszcze przez sito ).
- NA KONIEC POSYPCIE KMINEM I CHILLI.
uwielbiam! moja ulubiona zupa! :)
OdpowiedzUsuń