Sos jest modyfikacja "Zupy Rzeszowskiej" - po porostu zagęszczamy ją mąką ziemniaczaną i mamy fajny i co najważniejsze smaczny sos nie tylko do tego dania.
Chętnie zobaczę Wasze pomysły !!!
SKŁADNIKI na KURCZAKA:
- 4 NÓŻKI Z KURCZAKA
- ŁYŻKA CHILLI
- PIEPRZ
- TYMIANEK
- ŁYŻECZKA KURKUMY
- 4 ŁYŻKI OLIWY
SOS:
- SZKLANKA BULIONU DROBIOWEGO
- 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY
- 2 ŻÓŁTKA
- 200 GRAM POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
- SÓL i PIEPRZ
- ŁYŻECZKA CUKRU
- 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
DODATKI:
- 2 GRUSZKI
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- CYTRYNA na koniec dla odświeżenia po jedzeniu
WYKONANIE:
- NASZE NÓŻKI Z KURCZAKA MARYNUJEMY W PRZYPRAWACH I OLIWIE. WKŁADAMY DO RĘKAWA I PIECZEMY W PIEKARNIKU PRZEZ OKOŁO 30 MINUT W 160 - 170 STOPNIACH.
- SOS: ŻÓŁTAK UCIERAMY Z CUKREM, ŚMIETANĄ, SOLĄ, PIEPRZEM I MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ.
- ZAGOTOWUJEMY BULION WRAZ Z ORZECHAMI - ODSTAWIAMY I STOPNIOWO WLEWAMY NASZE ŻÓŁTKA Z ŚMIETANĄ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. NIE GOTUJEMY !!!
- GRUSZKI: NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I PODSMAŻAMY NA ŚREDNIM OGNIU POKROJONE W PLASTERKI GRUSZKI ( mogą być ze skórką - tylko umyjcie wcześniej ) PRZEZ OKOŁO 2 MINUTKI Z KAŻDEJ STRONY.
- KOMPONUJEMY TALERZ I JEMY. SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz