czwartek, 30 października 2014

KURCZAK z SOSEM ORZECHOWYM

Lubię niecodzienne połączenia smakowe i stąd ten przepis na nóżki kurczaka z sosem orzechowym w towarzystwie gruszek... Tak jesiennie i domowo :)

Sos jest modyfikacja "Zupy Rzeszowskiej" - po porostu zagęszczamy ją mąką ziemniaczaną i mamy fajny i co najważniejsze smaczny sos nie tylko do tego dania.
Chętnie zobaczę Wasze pomysły !!!


SKŁADNIKI na KURCZAKA:
  • 4 NÓŻKI Z KURCZAKA
  • ŁYŻKA CHILLI
  • PIEPRZ
  • TYMIANEK
  • ŁYŻECZKA KURKUMY
  • 4 ŁYŻKI OLIWY

SOS:
  • SZKLANKA BULIONU DROBIOWEGO
  • 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 
  • 2 ŻÓŁTKA
  • 200 GRAM POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
  • SÓL i PIEPRZ
  • ŁYŻECZKA CUKRU
  • 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

DODATKI:
  • 2 GRUSZKI
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • CYTRYNA na koniec dla odświeżenia po jedzeniu 

WYKONANIE:
  • NASZE NÓŻKI Z KURCZAKA MARYNUJEMY W PRZYPRAWACH I OLIWIE. WKŁADAMY DO RĘKAWA I PIECZEMY W PIEKARNIKU PRZEZ OKOŁO 30 MINUT W 160 - 170 STOPNIACH.
  • SOS: ŻÓŁTAK UCIERAMY Z CUKREM, ŚMIETANĄ, SOLĄ, PIEPRZEM I MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ. 
  • ZAGOTOWUJEMY BULION WRAZ Z ORZECHAMI - ODSTAWIAMY I STOPNIOWO WLEWAMY NASZE ŻÓŁTKA Z ŚMIETANĄ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. NIE GOTUJEMY !!!
  • GRUSZKI: NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I PODSMAŻAMY NA ŚREDNIM OGNIU POKROJONE W PLASTERKI GRUSZKI ( mogą być ze skórką - tylko umyjcie wcześniej ) PRZEZ OKOŁO 2 MINUTKI Z KAŻDEJ STRONY.
  • KOMPONUJEMY TALERZ I JEMY. SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz