wtorek, 10 lutego 2015

ZUPA z JARMUŻU

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy Kwitaminy Ckarotenoidów (β-karotenuluteinyzeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

Więc do dzieła !!!



SKŁADNIKI na 4 porcje:
  • 200 GRAM JARMUŻU
  • 1 MAŁA CEBULA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 i 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
  • 1 ŁYŻECZKA CZĄBRU
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
  • SZCZYPTA OREGANO
  • 1/2 SZKLANKI ZIELONEGO GROSZKU ( może być mrożony lub z puszki )
  • 1/2 JABŁKA ( obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę )
  • 2 - 3 ŁYŻKI OLIWY
  • 100 ML MLEKA KOKOSOWEGO
  • SÓL
  • 4 JAJKA ( do podania - ugotowane na twardo )

WYKONANIE:
  • W GARNKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I DODAĆ POKROJONA CEBULĘ PODSMAŻYĆ PRZEZ 1 - 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ CZOSNEK.
  • WLAĆ BULION WARZYWNY I ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ. DODAĆ GROSZEK, JABŁKO I PRZYPRAWY. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT NA MAŁYM OGNIU.
  • JARMUŻ UMYĆ I ODERWAĆ MIĘKKIE LIŚCI OD TWARDYCH KOŃCÓWEK. WRZUCIĆ DO GARNKA I GOTOWAĆ PRZEZ 2 -3 MINUTY NA MAŁYM OGNIU. NASTĘPNIE CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKO I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA I DODAĆ MLEKO KOKOSOWE. 
  • ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I DOPRAWIĆ SOLĄ.
  • ZUPĘ PODAWAĆ Z JAKIEM I ŚWIEŻYMI LIŚĆMI JARMUŻU.
  • SKROPIĆ OLIWĄ.






1 komentarz:

  1. świetna propozycja, chyba pokusze się o przygotowanie podobnej :)

    OdpowiedzUsuń