Więc do dzieła !!!
SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 200 GRAM JARMUŻU
- 1 MAŁA CEBULA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 1 i 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
- 1 ŁYŻECZKA CZĄBRU
- 1 ŁYŻECZKA PIEPRZU
- SZCZYPTA OREGANO
- 1/2 SZKLANKI ZIELONEGO GROSZKU ( może być mrożony lub z puszki )
- 1/2 JABŁKA ( obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę )
- 2 - 3 ŁYŻKI OLIWY
- 100 ML MLEKA KOKOSOWEGO
- SÓL
- 4 JAJKA ( do podania - ugotowane na twardo )
WYKONANIE:
- W GARNKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I DODAĆ POKROJONA CEBULĘ PODSMAŻYĆ PRZEZ 1 - 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ CZOSNEK.
- WLAĆ BULION WARZYWNY I ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ. DODAĆ GROSZEK, JABŁKO I PRZYPRAWY. GOTOWAĆ PRZEZ 5 MINUT NA MAŁYM OGNIU.
- JARMUŻ UMYĆ I ODERWAĆ MIĘKKIE LIŚCI OD TWARDYCH KOŃCÓWEK. WRZUCIĆ DO GARNKA I GOTOWAĆ PRZEZ 2 -3 MINUTY NA MAŁYM OGNIU. NASTĘPNIE CAŁOŚĆ ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKO I PRZECEDZIĆ PRZEZ SITO. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA I DODAĆ MLEKO KOKOSOWE.
- ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I DOPRAWIĆ SOLĄ.
świetna propozycja, chyba pokusze się o przygotowanie podobnej :)
OdpowiedzUsuń