czwartek, 26 marca 2015

22 Ciasteczka...

Przepis na.. jak to powiedział Mój kolega z pracy od którego mam ten przepis na 22 CIASTKA.
Z przepisu powinny wyjść 22 ciastka około 5 cm średnicy i o dziwo wyszło dokładnie tyle.

Wszystko zależy od tego jak grube i jak duże będą...
Powinniście lepić kulki i następnie je spłaszczyć do grubości około 5 mm, bo i tak docelowo urosną...

Damian Marut - Dzięki za przepis !!!


SKŁADNIKI:
  • 200 GRAM MIĘKKIEGO MASŁA
  • 3/4 SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU
  • 1 SZKLANKA MĄKI
  • 1 OPAKOWANIE CUKRU WANILINOWEGO lub 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 1 JAJKO ( ja dałem dwa )
  • 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 i 1/2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
  • 1/2 SZKLANKA POSIEKANYCH BAKALII
  • i coś dodatkowo, bo nie byłbym sobą - 1 ŁYŻKA CYNAMONU

WYKONANIE:
  • MĄKĘ PRZESIAĆ, WYMIESZAĆ Z SODĄ I SOLĄ.
  • MASŁO UCIERAĆ MIKSEREM NA ŚREDNICH OBROTACH PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY, DODAĆ CUKIER BRĄZOWY I WANILIOWY. UCIERAĆ NASTĘPNE 2 MINUTY.
  • DODAĆ JAJKO ( lub dwa ) I WYMIESZAĆ.
  • DO MASY MAŚLANEJ DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW I WYMIESZAĆ RĘKOMA.
  • NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 170 STOPNI na termoobieg. 
  • Z CIASTA FORMUJEMY KULKI I SPŁASZCZAMY TAK JAK WYŻEJ PISAŁEM. UKŁADAMY W 2 CENTYMETROWYCH ODSTĘPACH  NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA. 
  • PIECZEMY OKOŁO 15 - 20 MINUT.


1 komentarz: