Z przepisu powinny wyjść 22 ciastka około 5 cm średnicy i o dziwo wyszło dokładnie tyle.
Wszystko zależy od tego jak grube i jak duże będą...
Powinniście lepić kulki i następnie je spłaszczyć do grubości około 5 mm, bo i tak docelowo urosną...
Damian Marut - Dzięki za przepis !!!
SKŁADNIKI:
- 200 GRAM MIĘKKIEGO MASŁA
- 3/4 SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU
- 1 SZKLANKA MĄKI
- 1 OPAKOWANIE CUKRU WANILINOWEGO lub 2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO
- 1 JAJKO ( ja dałem dwa )
- 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
- SZCZYPTA SOLI
- 2 i 1/2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
- 1/2 SZKLANKA POSIEKANYCH BAKALII
- i coś dodatkowo, bo nie byłbym sobą - 1 ŁYŻKA CYNAMONU
WYKONANIE:
- MĄKĘ PRZESIAĆ, WYMIESZAĆ Z SODĄ I SOLĄ.
- MASŁO UCIERAĆ MIKSEREM NA ŚREDNICH OBROTACH PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY, DODAĆ CUKIER BRĄZOWY I WANILIOWY. UCIERAĆ NASTĘPNE 2 MINUTY.
- DODAĆ JAJKO ( lub dwa ) I WYMIESZAĆ.
- DO MASY MAŚLANEJ DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW I WYMIESZAĆ RĘKOMA.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 170 STOPNI na termoobieg.
- Z CIASTA FORMUJEMY KULKI I SPŁASZCZAMY TAK JAK WYŻEJ PISAŁEM. UKŁADAMY W 2 CENTYMETROWYCH ODSTĘPACH NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.
- PIECZEMY OKOŁO 15 - 20 MINUT.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń